Bouwdossiers 1948-2010 digitaal te bekijken
Het stadsarchief van Rotterdam heeft 3,5 kilometer aan papieren bouwdossiers die worden gedigitaliseerd. Om te zorgen voor een betere informatievoorziening kunnen Rotterdammers, projectontwikkelaars en andere geïnteresseerden de bouwdossiers met bouwtekeningen van de gemeente Rotterdam over de periode 1948-2010 straks direct digitaal inzien. Nu moeten zij daarvoor nog een afspraak maken bij het stadsarchief. Het project wordt uitgevoerd door medewerkers van Rotterdam Inclusief en zal in 2029 klaar zijn. Dit najaar zijn de eerste bouwdossiers al te raadplegen via de website van de gemeente.
Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “Fantastisch dat dit project nu van start gaat. Het past in ons streven naar een betere dienstverlening. De nieuwe service maakt het voor zowel Rotterdammers die hun huis willen bouwen of verbouwen als bouwers die onder andere huizen willen bouwen en verbouwen makkelijker. Zij kunnen straks volledig digitaal direct een bouwdossier inzien.”
In de bouwdossiers zijn alle documenten te vinden die horen bij een aanvraag voor een bouwvergunning, zoals voor het bouwen van een flatgebouw of het aanbrengen van een dakkapel. In de dossiers zijn de aanvraag, de vergunningverlening, tekeningen en berekeningen te vinden. Bij het indienen van een bouwvergunning heeft de aanvrager vaak originele bouwtekeningen nodig. In de toekomst zijn deze tekeningen direct online beschikbaar.
Stadsarchief Rotterdam beheert 3,5 km (dat zijn zo’n 28.000 archiefdozen) papieren bouwdossiers over de perioden 1852-1903 en 1940-2010. De periode 1904-1940 is bij het bombardement verloren gegaan. Het gedeelte 1852-1904 en 1940-1947 is al gedigitaliseerd en beschikbaar via de website van het stadsarchief. Na 2010 zijn de dossiers alleen in digitale vorm aanwezig, deze kunnen opgevraagd worden bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht.
Op de website van het Stadsarchief Rotterdam kan gezocht worden op straatnaam en huisnummer. Vanwege privacyredenen kun je niet op naam van de bewoner of aanvrager van de vergunning zoeken. Dossiers van bijzondere gebouwen zoals een bank of een gevangenis zijn niet ter inzage. Hiervoor gelden andere regels.
Meer informatie: www.stadsarchief.rotterdam.nl
Afbeeldingen
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ekin Yazbahar – Sonmez, bestuursvoorlichter wethouder Chantal Zeegers, 06 – 134 283 89 of e.yazbaharsonmez@rotterdam.nl