Direct naar de content

Bouw Huis op Zuid officieel van start

Complex met zwembad, sporthal en woningen voor de middengroepen

De bouw van Huis op Zuid is een belangrijke nieuwe stap in de ontwikkeling van Parkstad op Rotterdam Zuid. Waar ooit een rangeerterrein lag, komt nu een multifunctioneel gebouw met een sportzaal, twee zwembaden, horeca en 104 appartementen voor de middengroepen. Op woensdag 29 september geven wethouders Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) en Sven de Langen (Sport) het startschot voor de bouw van het complex aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krugerstraat.

Parkstad is een woongebied met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen. Het ligt aan weerszijden van de Laan op Zuid, tussen de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en Feijenoord. Het woningbouwprogramma bestaat uit nieuwbouwprojecten zoals Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en De Kuil. Naast woningen komen er ook voorzieningen, zoals het zwembad en de sporthal in het Huis op Zuid.

Woningen voor de middengroepen
De nieuwbouw is belangrijk voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, het twintigjarige verbeterplan voor Zuid. ”We investeren volop op Zuid met dit nieuwe sportcentrum met woningen voor de middengroepen op een centrale plek. Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg en mensen uit deze maatschappelijke beroepen kunnen in een deel van de woningen voorrang krijgen”, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

De woontoren in het complex wordt ontwikkeld door Synchroon B.V. en biedt ruimte aan 104 huurappartementen in het middensegment en voorzieningen op de begane grond zoals bijvoorbeeld horeca. Een deel van de woningen wordt als pilot met voorrang toegewezen aan onderwijzers, zorgverleners en politieagenten.

Multifunctioneel gebouw
Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en strak vormgegeven gebouw waarin verschillende functies samenkomen. In het ontwerp zijn veel duurzaamheidsmaatregelen genomen voor een laag energieverbruik, zoals  een isolerend groen dak, led verlichting, driedubbel glas en zonnepanelen. Opvallend is de buitengevel met grote abstracte afbeeldingen van de sporten die in het gebouw beoefend worden. Dat is een ontwerp van kunstenaar Wouter Stips.

Sportcomplex
De gemeente Rotterdam is eigenaar van de sportaccommodatie. Sportbedrijf Rotterdam huurt en exploiteert het sportgedeelte. Dat bestaat uit een zwembad met een 25 meter bad en een instructiebad, een sporthal met drie opsplitsbare zaaldelen, horeca en een overdekte fietsenstalling. Het gebouw vervangt in de toekomst het zwembad Afrikaanderplein en de Afrikaanderhal. Het sportcentrum is voor scholen, verenigingen en particulieren. Het zwembad wordt ook opengesteld als familiezwembad. “Bewegen, sportief plezier en elkaar ontmoeten is belangrijk voor alle Rotterdammers. Het multifunctionele gebouwencomplex Huis op Zuid biedt straks alles onder één dak voor alle doelgroepen. Huis op Zuid is één van de eerste vervangingsprojecten voor sportaccommodaties die een extra impuls krijgen dankzij het programma Rotterdam Sterker Door. Deze investeringen zijn goed voor sportend Rotterdam’’, zegt wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen en Sport).

Planning
De aannemer van het sportgedeelte, Groep van Roey nv, is inmiddels gestart met de eerste bouwwerkzaamheden. De verwachte oplevering is in het tweede kwartaal van 2023. De start van de bouw van de woningen is naar verwachting eind dit jaar.

Meer informatie: www.rotterdam.nl/huisopzuid

Afbeeldingen

  • Artist impression sportcomplex - (Koen van Velsen architecten) Huis op Zuid