Direct naar de content

Bouw Fenixlofts kan starten

Renovatie en nieuwbouw impuls voor transformatie Katendrecht

De gemeente Rotterdam heeft op 24 november Fenixloods I verkocht aan Heijmans. Eerder al is de omgevingsvergunning afgegeven en onherroepelijk geworden. Daardoor kan nu worden gestart met de renovatie van het bestaande deel van Fenixloods I en de nieuwbouw van de woningen, bekend als de Fenixlofts. Medio 2018 heet de Kaap de nieuwe bewoners, ondernemers en gebruikers van Fenixloods I welkom. Dit project is weer een belangrijke stap in de transformatie van Katendrecht.

Het ontwerp voor Fenixloods I (Mei architects en planners) bestaat uit de bestaande loods, bestemd voor culturele en creatief commerciële voorzieningen. In de laag tussen de oud- en nieuwbouw en bovenop de loods komen en 212 loftappartementen in de opbouw. Er komt een inpandige (stallings- en openbare) parkeergarage. In dit ontwerp blijven de karakteristieke industriële kenmerken van Fenixloods I behouden.
Het woonaanbod bevat 78 huurwoningen en 134 koopwoningen. Bijzonder in de opzet van de koopwoningen is dat kopers allerlei keuzemogelijkheden hebben in de grootte, indeling en afwerking van hun appartement.
De begane grond van de loods biedt plaats aan winkels en bedrijven die aansluiten bij het huidige culturele, creatieve en culinaire aanbod van het nabijgelegen Deliplein.
Inmiddels zijn gesprekken met bewoners en ondernemers gestart over de toekomstige herinrichting van de Veerlaan en het openbaar gebied rondom Fenix. Voorjaar 2016 zal het ontwerp worden afgerond.

Transformatie Katendrecht en Fenixloodsen
Het roemruchte Katendrecht maakt sinds 2000 een metamorfose door. Een grootscheepse ruimtelijke en economische herontwikkeling van havengebied naar woon- en werkgebied richt zich op het aantrekken van nieuwe bewoners, ondernemers en bezoekers. De toevoeging van woningen en daarmee de verdere verdichting van Katendrecht komt ten goede van de economische dynamiek en levendigheid van het gebied. Tot de transformatie behoort ook het hergebruik van gebouwen met cultuurhistorische waarde zoals de Fenixloodsen. De loodsen Fenix 1 en 2 liggen aan de Veerlaan tegenover het Deliplein en grenzen aan de noordkant aan de Rijnhaven met uitzicht op de Wilhelminapier.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de bouw van de Fenixlofts en renovatie van de bestaande loods: Linda de Rooij, communicatie Heijmans, 073 5435111.
Meer informatie over de herontwikkeling van Katendrecht: Edwin Cornelisse, woordvoerder wethouder Ronald Schneider 06 10064779, e.cornelisse@rotterdam.nl