Direct naar de content

Bomen en planten in plaats van parkeeroverlast op het Noordereiland

De Maaskade op het Noordereiland krijgt een nieuw, groen uiterlijk. De kade is verhoogd en in oorspronkelijke staat hersteld. Nu plant de gemeente meer bomen en komen er bankjes en plantenvakken, waar eerst parkeervakken waren.

De vergroening van de kade is een samenwerking tussen wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal en wethouder Karremans van Handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven. Om ruimte te maken voor het groen zijn er veel parkeerplaatsen weggehaald en is betaald parkeren op het Noordereiland ingevoerd. Wethouder Judith Bokhove: “Het gratis parkeren veroorzaakte grote overlast voor de bewoners van het Noordereiland. Veel Rotterdammers parkeerden een auto op het Noordereiland, omdat ze in hun eigen woonwijk moesten betalen voor parkeren. En er was ook veel overlast door automobilisten die de parkeerplekken gebruikten als hangplek. Na invoering van betaald parkeren op het Noordereiland zijn er 400 parkeerplaatsen weggehaald. Voor de eilandbewoners zijn er nog voldoende parkeerplekken over en de criminaliteit en overlast is flink afgenomen.”

Het Havenbedrijf heeft ruim 500 meter van de kade opgehoogd. Na dit werk is er ruimte voor plantenvakken en een bomenrij. Wethouder Vincent Karremans: “De parkeertoeristen zoeken hun heil elders en ook de overlast door hangautomobilisten is flink afgenomen. Nu geven we de kade terug aan nieuwe kadetoeristen: Bewoners van het eiland en Rotterdammers die graag een rondje over de bruggen in onze stad lopen, die krijgen nu een aantrekkelijk stukje groen langs de kade van het Noordereiland om te wandelen”.

De werkzaamheden beginnen al in december en moeten voor de zomer afgerond zijn.