Direct naar de content

Boek Koloniaal Rotterdam voor alle Rotterdammers beschikbaar

Op vrijdag 1 juli wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd. Vanaf deze dag is het boek Koloniaal Rotterdam, stad van vandaag en morgen gratis voor de inwoners van Rotterdam verkrijgbaar in alle Rotterdamse bibliotheken. Het boek laat de lezer kennismaken met het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam.

“Het koloniaal en slavernijverleden is voor de ene Rotterdammer een belangrijk deel van de geschiedenis. De andere Rotterdammer is zich niet bewust van dit verleden en de specifieke rol van de stad daarin. Dat het boek Koloniaal Rotterdam nu gratis ter beschikking wordt gesteld, zorgt ervoor dat iedereen kennis kan nemen van dit stuk stadsgeschiedenis dat voor elke Rotterdammer relevant is. Laat het bijdragen aan meer begrip voor elkaar en zorgen voor verbinding”, aldus wethouder Faouzi Achbar (Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale inclusie).

Totstandkoming van het boek

Op 14 november 2017 nam de Rotterdamse gemeenteraad de motie Rotterdams slavernijverleden geeft inzicht en verbindt aan van Peggy Wijntuin, voormalig PvdA-raadslid.

In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Op 31 oktober 2020 is het resultaat van het onderzoek gepresenteerd in drie boeken: Het koloniale verleden van Rotterdam, Rotterdam in de slavernij en Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging. Om het resultaat uit het onderzoek toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers zijn de drie boeken samengevat in het net uitgebrachte boek, Koloniaal Rotterdam.

Koloniaal Rotterdam laat je kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de doorwerking daarvan in de stad van vandaag. Het boek wil ‘halen en brengen’ omzetten in ‘verhalen en samenbrengen’. Dat begint met interesse in de eigen en elkaars geschiedenis. Want ‘Als je wilt begrijpen hoe de huidige maatschappij in elkaar steekt, moet je het verleden kennen’, aldus Peggy Wijntuin.

Programma

Naast het boek zet de gemeente in op het vergroten van de kennis en het bewustzijn over (de gevolgen van) het koloniale en slavernijverleden met het programma ‘Ons koloniaal en slavernijverleden en de stad van nu’. De gemeente investeert hiermee in kennisdeling, ondersteunt maatschappelijke, educatieve en culturele initiatieven en stimuleert gesprekken in de stad. Het programma draagt bij aan kennis, bewustwording en erkenning van het verleden en de doorwerking in het heden.

Digitale versie

Naast dat het boek gratis in alle Rotterdamse bibliotheken te verkrijgen is, is de digitale versie per 1 juli 2022 ook beschikbaar op de websites van de gemeente Rotterdam en het Stadsarchief.

Een gedeelde geschiedenis | Rotterdam.nl

Stadsarchief Rotterdam | Het koloniale en slavernijverleden

Afbeeldingen

  • Omslag boekje Koloniaal Rotterdam, stad van vandaag en morgen. Gemaakt door Naomi King.