Direct naar de content

Binnenstad Rotterdam gekozen tot Beste Binnenstad van Nederland

De Binnenstad van Rotterdam mag zich de komende twee jaar de Beste Binnenstad van Nederland noemen. Deze prijs heeft Rotterdam vandaag in ontvangst genomen.

“Rotterdam is na tientallen jaren van wederopbouw nu echt volwassen en piekt met de oplevering van projecten van uitzonderlijk hoog niveau, zoals de Markthal, De Rotterdam en de gebiedsontwikkeling van Rotterdam Central District. Deze prijs heeft Rotterdam vooral te danken aan de consequente (door)ontwikkelingen die de stad de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.”, aldus het juryrapport.

De jury is zeer positief over de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar in de Binnenstad van Rotterdam. De levendigheid en gastvrijheid in de Binnenstad is veel groter geworden, er zijn gebouwen met een bijzondere architectuur bij gekomen, zoals Rotterdam Centraal, de Markthal en het gebouw De Rotterdam, en er is veel waardering vanuit de jury voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Ook scoort Rotterdam hoog met het innovatieve ondernemersklimaat, dat tot uiting komt in de vestiging van nieuwe ondernemingen, zoals het Cambridge Innovation Center in het Groothandelsgebouw, en de nieuwe retail in het Timmerhuis en de Markthal. Sterk is de samenwerking tussen alle betrokken partijen in de Binnenstad. Daarnaast is in samenwerking met Rotterdam Partners hard gewerkt aan de marketing van de (Binnen)stad.

Wethouder Adriaan Visser (o.a. Binnenstad): "De gemeente Rotterdam, maar ook ondernemers en bewoners van de stad maken zich al een aantal jaren sterk voor een aantrekkelijke, levendige en gastvrije Binnenstad. Een Binnenstad die prettig is om te bezoeken, in te wonen en te werken, kortom: De Binnenstad als City Lounge, als huiskamer van de stad. Ik ben er heel trots op dat die inzet beloond wordt met dit kwaliteitslabel"

De ontwikkelingen in de Binnenstad hebben eraan bijgedragen dat de inwoners- en bezoekersaantallen van de Binnenstad de afgelopen jaren sterk zijn gestegen. Zo is het aantal inwoners de laatste vijf jaar met 10 procent gestegen. De horeca in de Binnenstad is sinds 2013 met 9 procent gegroeid. En het aantal hotelgasten is de laatste vijf jaar met 15 procent gestegen.

De Verkiezing Beste Binnenstad wordt om de twee jaar georganiseerd door het landelijke Platform Binnenstadsmanagement. De titel Beste Binnenstad is bedoeld als een kwaliteitslabel. Uitgangspunt van de verkiezing is de ontwikkeling die een Binnenstad binnen een periode van twee tot drie jaar heeft doorgemaakt. Bij de verkiezing worden alle facetten van de Binnenstad onder de loep genomen, zowel vanuit de optiek van de bezoeker, bewoner als het bedrijfsleven.

Rotterdam wint de titel van Beste Binnenstad in de categorie ‘grote binnensteden’. De andere genomineerde partij was de Binnenstad van Dordrecht. Voor de jury speelde onder andere mee dat Rotterdam in de aanpak van de Binnenstad nauw samenwerkt met andere partijen in de stad, zoals ondernemers, culturele- en zorginstellingen en bewonersorganisaties. Voorbeelden daarvan zijn het Lijnbaanakkoord dat de gemeente en de ondernemers aan de Lijnbaan met elkaar hebben gesloten, en de ontwikkelingen in Rotterdam Central District en het Oude Westen.


Meer informatie over de Binnenstad van Rotterdam is te vinden op www.rotterdam.nl/binnenstad


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:

Meer informatie is verkrijgbaar bij Marieke van Gruijthuijsen, bestuursvoorlichter wethouder Adriaan Visser, tel. (010) 267 35 32 of (06) 131 551 20, m.vangruijthuijsen1@rotterdam.nl, of Hanneke Burggraaff, Communicatie Binnenstad gemeente Rotterdam, tel. (06) 512 196 29, h.burggraaff@rotterdam.nl