Direct naar de content

Beat the Bag geland in Rotterdam

Rotterdam heeft zijn eigen alternatief voor de plastic boodschappentas: de Beat the Bag Rotterdamtas. Vanaf vandaag verkrijgbaar op een groeiend aantal punten in de stad. Wethouder Pex Langenberg (o.a. duurzaamheid) presenteerde vandaag het eerste exemplaar op de Meent.

Langenberg: “Deze tas is feitelijk hét antwoord op de tasjes die we nu vaak gedachteloos meenemen uit winkels. De Rotterdamtas is een tas waar je als Rotterdammer mee gezien wilt worden, je gebruikt hem telkens opnieuw én hij is gemaakt van ‘afval’ uit onze eigen stad.”

Herbruikbaar
Sinds 1 januari 2016 zijn gratis plastic tasjes in heel Nederland verboden. Een goede ontwikkeling, die ons dwingt anders te kijken naar tassen en tasjes, vindt Langenberg: “Denen gebruiken gemiddeld 4 plastic tasjes per persoon, per jaar. Wij zitten nu op 71. Hoe je ook kijkt naar alternatieven, de beste alternatieven zijn herbruikbaar, net als deze Rotterdamtassen. Je moet hem dan wel van tevoren bij je steken.”

Echt Rotterdams
De Beat the Bag Rotterdamtas wordt gemaakt in Rotterdamse naai-ateliers, is voorzien van een typisch Rotterdamse tekst en is gemaakt van vlaggen en spandoeken die in Rotterdam hebben gehangen of er geproduceerd zijn. Lisanne Addink, initiatiefnemer: “Het zou dus zomaar kunnen dat we binnenkort een oplage tassen hebben met de vlaggen die nu voor het Filmfestival in de stad hangen of het doek dat aan de Euromast hangt. We hebben elke keer weer iets bijzonders.”

De Rotterdamtassen zijn online te koop en bij verschillende winkels in Rotterdam: “Op dit moment bij GROOS, Rotterdam Info, de Shoe Club, Talentfabriek010 en alle Hotspot Hutspot vestigingen. Het aantal verkooppunten zal de komende tijd verder groeien. Dit is te volgen via de website van Beat the Bag en via Facebook.” Daar kunnen Rotterdammers ook meedenken over de kreten die op de tassen worden gedrukt. Een echte Beat the Bag Rotterdamtas shopper kost €14,95 en een rug- of vouwtasje €9,95. De opbrengst wordt gebruikt om Beat the Bag verder uit te breiden als duurzaam concept.

Winnaar Geef Plastic de Zak
Beat the Bag won in oktober 2015 de Rotterdamse actie Geef Plastic de Zak. De jury was te spreken over het hergebruik van ‘afval’, de inzet van sociale werkplaatsen bij de productie en het eigen gezicht van de tas: elke tas wordt gemaakt van ander doek en is dus uniek. Met de actie wil de gemeente Rotterdam het verbruik van plastic tasjes zover mogelijk naar nul terugbrengen.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl