Direct naar de content

Ballonnen oplaten in Rotterdam verboden

Per direct is het niet meer toegestaan om ballonnen op te laten. Dat heeft de gemeenteraad van Rotterdam vandaag besloten. Voor dit verbod wordt de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) aangepast.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) hoopt met de maatregel vervuiling van natuur en milieu te voorkomen. Veel ballonnen komen als afval terecht op straat, in sloten en in de zee. De resten van de ballonnen belanden in de magen van vissen, vogels en andere dieren die hier ziek van worden of erin stikken.

Alle ballonnen
Het verbod geldt voor alle soorten ballonnen die met helium of een ander gas of open vuur opstijgen. Het maakt daarbij niet uit van welk materiaal de ballonnen zijn gemaakt.  Organisatoren van evenementen en manifestaties worden bij het aanvragen van de evenementvergunning actief geïnformeerd over het oplaatverbod. Ook scholen en verenigingen zullen op de hoogte worden gebracht over deze verandering in de regelgeving.  Wethouder Arno Bonte: “We beginnen de eerste maanden met een coulanceperiode. In deze periode volgt er eerst een waarschuwing en dan pas een boete”.

Het vasthouden van een ballon is niet verboden. Ook het gebruik van een ballonboog voor de opening van een pand is niet verboden. Bewoners en bedrijven mogen dus nog wel ballonnen blijven gebruiken als versiering zolang zij deze zelf weer opruimen.


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Diane Bouhuijs, bestuursvoorlichter wethouder Bonte, 06 – 38 31 92 44 of db.bouhuijs@rotterdam.nl