Direct naar de content

Alle fietsers tegelijk groen

Maak oogcontact en houd rekening met elkaar

Met een druk op de knop heeft wethouder Pex Langenberg (o.a. mobiliteit en duurzaamheid) vanmiddag ‘Alle fietsers tegelijk groen’ aangezet op het allereerste kruispunt in Rotterdam. Op het kruispunt aan de Admiraal de Ruyterweg – Jonker Fransstraat krijgen alle fietsers tegelijk groen licht en mogen zij diagonaal oversteken.  "‘Alle fietsers tegelijk groen’ heeft vele voordelen, maar het vraagt wel van fietsers goed op elkaar te letten. Een van onze fiets-experimenten die ervoor moeten zorgen dat Rotterdam meer en meer een fietsstad wordt", aldus wethouder Langenberg.

Rotterdam vindt fietsers belangrijk en luistert naar hun wensen. Het wachten bij verkeerslichten is een van de grootste ergernissen van fietsers. Daarom maakt de gemeente fors werk van het fietsvriendelijker afstellen van verkeerslichten. Dit is een van de 29 actiepunten uit het fietsplan om het fietsen te faciliteren en stimuleren. Fietsen is gezond, draagt bij aan een gezondere lucht en is goed voor de economie en leefbaarheid.

Proef
‘Alle fietsers tegelijk groen’ wordt ingevoerd op de kruising van de Admiraal de Ruyterweg en de Jonker Fransstraat, omdat deze plek een zogeheten blackspot is. Op dit kruispunt zijn de afgelopen 3 jaar meer dan 6 verkeersongelukken met letsel gevallen. Bij ‘Alle fietsers tegelijk groen’ heeft al het andere verkeer rood licht als de fietsers groen krijgen. Daarmee wordt de kans op ongevallen tussen fietsers en auto’s kleiner. Het gaat om een proef van zes maanden. Is deze succesvol, dan volgen mogelijk meer kruispunten met ‘Alle fietsers tegelijk groen’.

Voorrang
Fietsers slaan in één keer linksaf en hoeven niet twee keer te wachten. En zij steken veiliger over doordat ze niet meer in aanraking komen met afslaande auto’s. Voor de Rotterdamse fietser is het wel even wennen, want volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens gelden geen voorrangsregels bij ‘Alle fietsers tegelijk groen’. Zo hebben fietsers van rechts geen voorrang. De gemeente raadt fietsers daarom aan oogcontact te maken, goed te kijken wat de andere fietser wil en de hand uit te steken. Kortom, rekening met elkaar te houden. De ervaring met ‘Alle fietsers tegelijk groen’ in andere steden is dat zij binnen een maand of twee gewend zijn en vrijwel altijd snel en veilig de overkant bereiken.

Hoe werkt het?
Om de fietsers te helpen, staan er speciale borden en vertellen voorlichtingsteams bij het kruispunt hoe het werkt. De online fietscommunity fietssfan010 heeft een filmpje over ‘Alle fietsers tegelijk groen’ gemaakt. Deze is tevens te vinden op www.fietsfan010.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl