Direct naar de content

Afvalscheiden: Meer textielcontainers in Rotterdam

Alle oude kleding en textiel in de bak

In de maand april worden alle oude inzamelingsbakken voor textiel op straat in Rotterdam vervangen. Ook wordt het aantal textielcontainers verhoogd: van 126 naar 225. Al het textiel, nog bruikbaar en versleten, mag in deze bakken worden gegooid. Rotterdam wil de komende jaren meer afval scheiden, hergebruiken en recyclen. Dat is goed voor het milieu en maakt dat de kosten voor het verwerken van afval op den duur omlaag kunnen.

Ieder jaar gooien Nederlanders maar liefst 135 miljoen kilo kleding en textiel in de prullenbak. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol! Het merendeel hiervan verdwijnt in de verbrandingsoven. Zonde, want veel van deze spullen zijn nog uitstekend bruikbaar. Daarnaast wordt een groot deel van het ingezamelde textiel dat niet meer gebruikt kan worden, verwerkt tot nieuwe producten als een poetsdoek, deken, isolatiemateriaal, ondertapijt voor vloerbedekking, enz. Alle oude kleding en textiel mag dus in de textielcontainer. Ook een kapotte broek, dekbed of oude losse sok mag in de bak.

Goed scheiden van textiel, en het hergebruik dat daar uit voortkomt, levert een geweldige milieuwinst op. Daarbij gaan de kosten omlaag voor het verwerken van onze ‘grijze’ zakken. De gemeente Rotterdam moet per kilo afval dat de verbrandingsoven in gaat, betalen. Elke kilo die op een andere manier wordt verwerkt is dus een besparing in de kosten waardoor op den duur de afvalstoffenheffing omlaag gaat.

Het Leger des Heils verzorgt de sortering en de verwerking van het ingezamelde textiel, zij hebben hier al 125 jaar ervaring in. Zij hergebruiken goede kledingstukken voor mensen in nood of verkopen het voor sociale prijzen aan mensen die moeten rondkomen van een minimum. Een deel van het ingezamelde textiel wordt verkocht. Met de opbrengsten steunen zij projecten zoals tienermoeders en jeugdzorg. De sortering van het textiel creëren werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zie: www.legerdesheils.nl/reshare.

Een ander deel van het ingezamelde textiel gaat naar de vier Rotterdamse Piekfijn-kringloopwinkels. Elke winkel biedt een breed assortiment aan tweedehands kleding en kringloopgoederen. De goederen worden voor aantrekkelijke prijzen in de winkels aangeboden.

Jaarlijks wordt in Rotterdam 1 miljoen kilo kleding en textiel opgehaald. Doel is om dit aantal per 2018 te verdubbelen. Door de extra containers wordt het inwoners van Rotterdam gemakkelijker gemaakt om hun textiel dichtbij huis in te leveren. De juiste locaties zijn te vinden op: www.rotterdam.nl/containersonline.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Van Huffelen, 06 – 22 04 96 57 of amj.feiner@rotterdam.nl
of
Jolande Uringa, manager marketing en communicatie Leger des Heils/Resharetel. 06 – 12 76 09 92 of Jolande.Uringa@legerdesheils.nl