Direct naar de content

Afscheid van Bram Peper (1940-2022)

Burgemeester van Rotterdam van 1982 tot 1998

Zaterdag 20 augustus is dr. A. (Abraham) Peper na een kort ziekbed overleden omringd door zijn geliefden. In de hal van het stadhuis ligt een condoleanceregister waarin iedereen die dat wil een boodschap kan schrijven. Op verzoek van de familie wordt Bram Peper zaterdag 27 augustus opgebaard in het stadhuis in een gesloten kist. Van 10.00 tot 13.00 uur zijn de Rotterdammers welkom om afscheid van hem te nemen. Maandag is de herdenkingsdienst voor genodigden in de Laurenskerk. Daarna vertrekt de familie Peper naar het crematorium voor een laatste afscheid in besloten kring.

Eerbetoon
Zaterdagavond wordt de verlichting van de Erasmusbrug gedimd en op de gevel van het KPN-gebouw zal een groen hart te zien zijn uit eerbetoon aan oud-burgemeester Bram Peper.

Burgemeester van Rotterdam 1982-1998
Bram Peper stond aan de wieg van de stad zoals we die nu kennen, een kleurrijke, internationale havenstad met innovatieve bedrijven, mooie woonwijken en een spraakmakend cultureel en uitgaansleven. Toen hij aantrad als burgemeester was er nog een lange weg te gaan. De stad bezweek bijna door industriële en financiële teloorgang. Duizenden mensen waren hun baan in de haven kwijtgeraakt. Bewoners in oude stadwijken kampten met sociale problemen en drugsoverlast. In het centrum kon je na sluitingstijd een kanon afschieten.

Bram Peper, zijn wethouders en Riek Bakker, die destijds directeur Stadsontwikkeling was, wilden het tij keren en kozen voor een radicale koerswijziging. Op de zuidoever verrees een compleet nieuw centrum, de Kop van Zuid, met een nieuw theater en de Erasmusbrug als blikvanger. De Kunsthal werd gebouwd, met spraakmakende tentoonstellingen voor iedereen. Peper ging door roeien en ruiten, maar niet alles lukte. Het idee om van Rotterdam een stadsprovincie te maken met de regiogemeenten, werd door de Rotterdammers van tafel geveegd.

Het zat hem ook persoonlijk ook niet altijd mee. Zijn modus operandi riep soms weerstand op. En de bonnetjesaffaire kostte hem zijn ministerschap en knakte zijn bestuurlijke carrière voorgoed, hoe onterecht dat ook was. Hij raakte in onmin met de PvdA en het stadsbestuur van Rotterdam. Gelukkig is die band hersteld en prijkt zijn portret alweer jaren op de burgemeestersgalerij in het stadhuis. Ook kreeg hij zijn Johan van Oldenbarneveltpenning weer opgespeld. Vriend en vijand zijn het er over eens dat Rotterdam veel aan hem te danken heeft. De stad heeft een groot, visionair bestuurder verloren.