Direct naar de content

Aantal zonnepanelen in Rotterdam verdrievoudigd

Het aantal zonnepanelen op de Rotterdamse daken neemt flink toe. Waar in 2018 nog 100.000 panelen werden geteld is dat aantal in drie jaar tijd verdrievoudigd naar ruim 300.000 panelen. Dit staat gelijk aan ruim 80 MegaWattpiek opgesteld vermogen, goed voor 27.840 huishoudens. De mijlpaal van 300.000 zonnepanelen werd vandaag bereikt dankzij ondermeer de bijdrage van bedrijventerrein Schiebroek waar acht ondernemers gezamenlijk ruim 500 zonnepanelen hebben geïnstalleerd. Met steun van de gemeente werken zij samen vanuit het programma Bedrijventerreinen Energiepositief (BE+) aan de realisatie van een energiepositief en CO2 neutraal bedrijventerrein.

De grootste stijging van het aantal zonnepanelen is zichtbaar op Rotterdamse bedrijfsdaken. Speciaal voor deze doelgroep biedt de gemeente sinds dit jaar gratis dakscans aan waarmee het potentieel voor zonnepanelen op bedrijfsdaken in beeld wordt gebracht. Inmiddels zijn er ruim 50 dakscans bij Rotterdamse bedrijven uitgevoerd.

De gratis dakscans kunnen worden aangevraagd met behulp van de energievoucher voor ondernemers. Deze kan op drie manieren worden besteed. Naast de gratis dakscan is de voucher inzetbaar voor het uitvoeren van een energiescan met een advies voor de verduurzaming van het bedrijfspand en voor hulp bij het uitvoeren van energiebesparingsmogelijkheden. Het maximaal te besteden bedrag per ondernemer bedraagt €700,- voor één van de drie genoemde opties.

Dit is hét moment om te verduurzamen. Daarvoor zien we veel draagvlak onder Rotterdammers en ondernemers’, zegt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid). ‘Grootschalig investeren in energie besparen helpt niet alleen in de aanpak van de klimaatcrisis, het kan voor Rotterdammers en ondernemers bovendien zorgen voor honderden tot duizenden euro’s besparing op de energierekening’.

Geïnteresseerden kunnen de energievouchers aanvragen op de website Duurzaam010.nl.

 

Afbeeldingen

  • Zonnedak Bedrijventerrein Schiebroek_fotografie: Jan van der Ploeg