Direct naar de content

Aanpak blauwalg Kralingse Plas van start

De laatste jaren was het vrijwel elke zomer op warme dagen raak: blauwalg in de Kralingse Plas. Vervelend, want juist als veel mensen (en honden) willen afkoelen, groeit de blauwalg en wordt zwemmen afgeraden. De gemeente gaat daarom blauwalg bestrijden met verdunde waterstofperoxide.

Blauwalg is een bacterie die misselijkheid en huiduitslag veroorzaakt. Een manier om deze bacterie – in elk geval tijdelijk – te bestrijden is het toevoegen van zeer lage concentraties waterstofperoxide aan het water (10.000 maal lager dan mondwater van de drogist). Meestal wordt hiermee gewacht tot er veel blauwalg is er daarom niet gezwommen kan worden. Maar de gemeente wil het doen vóór de vakantie, om de kans op een zomerlang ongehinderd zwemplezier te vergroten.

Nieuw is dus dat de waterstofperoxide verspreid wordt vóór de blauwalg gegroeid is. Dit gebeurt van 4 tot en met 8 juli door een speciale boot. Om de behandeling zo weinig mogelijk te verstoren en alle risico’s te verkleinen, mag er op die dagen niet gezwommen worden en vraagt de gemeente het varen zoveel mogelijk te beperken. Het strand wordt afgezet met spanlint. Borden melden de behandeling. Voor meer informatie: www.rotterdam.nl/kralingseplas.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of ba.moratis@rotterdam.nl