Direct naar de content

7,5 miljoen voor Rotterdamse ouderen en gezinnen met een laag inkomen

Vanaf vandaag, dinsdag 1 september ontvangen 6000 Rotterdamse gezinnen met een laag inkomen €250,- jeugd-tegoed per kind en ruim 3000 AOW’ers € 300,- AOW-tegoed per huishouden op hun Rotterdampas. De tegoeden zijn bedoeld om te besteden aan producten die deelname aan de samenleving bevorderen, zoals spullen voor school, sport, hobby, kleding, boeken, tijdschriften en openbaar vervoer. Deze tegoeden kunnen worden besteed bij de Rotterdamse vestigingen van Bruna, Daka-sport, V&D en bij de RET.

Door een wijziging in de landelijke wetgeving kunnen gemeenten de vroegere toeslagen binnen de bijzondere bijstand waaronder de toelage voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar (de kindtoelage) en de Toeslag AOW niet meer verstrekken. Gemeente Rotterdam wil daarom gezinnen en AOW’ers met een inkomen tot maximaal 110% van het wettelijk sociaal minimum tegemoet komen. Zij ontvangen op 1 september een tegoed op hun Rotterdampas. Het tegoed is te besteden tot en met 29 februari 2016.

Proef
Momenteel heeft 70% van de betrokken kinderen en 50% van de AOW’ers reeds een Rotterdampas en kunnen dus gebruik maken van dit tegoed. Bij rechthebbenden zonder Rotterdampas, wordt het tegoed verstrekt zodra zij een pas aanschaffen. Aow’ers en gezinnen met een laag inkomen aan wie het tegoed niet is toegekend maar die hier wel voor in aanmerking denken te komen, kunnen een aanvraag doen via de websites rotterdam.nl/aowtegoed en rotterdam.nl/jeugdtegoed. Degemeente evalueert eind dit jaar of de nieuwe regeling een succes is en of er volgend jaar weer een tegoed komt.

Rotterdampas
Om het tegoed te kunnen ontvangen is het nodig om een Rotterdampas te hebben. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): ‘De wet staat niet meer toe dat we een bedrag uitkeren, daarom is gekozen voor de Rotterdampas. Naast het tegoed van €250 per kind of €300 per AOW-huishouden, kan je ook gebruik maken van de 750 acties van de Rotterdampas. Doordat deze pas alleen te gebruiken is  bij aangesloten Rotterdamse ketens, is het tegelijk een aardige impuls voor de lokale economie.

Voor Rotterdammers die recht hebben op het jeugd- of het AOW-tegoed, kost de pas € 5,-. Voor kinderen tot en met 17 jaar is de pas zelfs gratis als één van de ouders/verzorgers een Rotterdampas heeft. De aanschafkosten van de pas worden niet vergoed. Een Rotterdampas aanvragen kan via de website rotterdampas.nl. Meer informatie over het jeugd tegoed te vinden op www.jeugdtegoed.nl en over de AOW regeling op www.aowtegoed.nl


Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter wethouder Struijvenberg, 06 – 22 66 19 17 of me.molenbeek@rotterdam.nl

.