Direct naar de content

7 t/m 12 februari 2022: De Week van de Circulaire Economie; met veel activiteiten in Rotterdam

Van maandag 7 t/m zaterdag 12 februari is het de landelijke week van de circulaire economie. In Rotterdam vinden gedurende die week verschillende circulaire activiteiten plaats en zetten ondernemers als BlueCity, universiteiten en hogescholen hun deuren open om Rotterdammers en Rotterdamse professionals mee te nemen in de wereld van de circulaire economie. Ook duurzaamheidswethouder Arno Bonte sluit bij verschillende onderdelen aan. Een greep uit de circulaire agenda van volgende week:

Maandag 7 februari – “Allemaal Circulair!”
Op maandag 7 februari organiseert het Ministerie van I&W (online) de Nationale Conferentie Circulaire Economie met als thema ‘Allemaal Circulair!’ Deelnemers maken o.a. kennis met de nieuwe staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat: Vivianne Heijnen. Transitiedeskundigen Derk Loorbach (Drift) en Lucas Simons (New Forsight) en BlueCity directeur Sabine Biesheuvel presenteren wat nodig is voor de overgang van een lineaire naar een circulaire economie en wethouder Arno Bonte zoomt tussen 11 en 12 uur in op de successen in Rotterdam, waaronder de toegevoegde waarde van een stedelijk Circulair Loket.

Rotterdam opende vorig jaar als eerste stad in Nederland een Circulair Loket voor ondernemers waar zij terecht kunnen met alle vragen die komen kijken bij het gebruik van afval als grondstof en voor advies en ondersteuning op het gebied van wet- en regelgeving. “We hebben in Rotterdam veel ondernemers die afval opnieuw in willen zetten als grondstof. Dat draagt bij aan onze doelstelling om minder grondstoffen te verspillen. Toch lopen ondernemers in de praktijk vaak tegen barrières aan, zoals verouderde wet- en regelgeving. Met het Circulair Loket willen we drempels wegnemen en circulaire ondernemers beter op weg helpen”, aldus de wethouder die met het circulair loket een versnelling wil geven aan de circulaire economie.

Direct aanmelden: www.nationaleconferentiecirculaireeconomie.nl
Meer informatie: www.rotterdamcirculair.nl/circulairloket

Woensdag 9 februari – Circular Harvest
Op woensdag 9 februari organiseren Hogeschool Rotterdam en BlueCity de jaarlijkse conferentie Circular Harvest 2022. Een onlinebijeenkomst over circulair ondernemen voor studenten en ondernemers. Onder begeleiding van Mirella Soyer en Koen Dittrich (Research Centre Business Innovation | Lectoraat Circulaire Economie) hebben studenten een jaar lang circulaire (onderzoeks)projecten uitgevoerd, waarvan de resultaten deze middag worden gepresenteerd. Ook gaan wethouder Arno Bonte, Zakia Guernina (CvB Hogeschool Rotterdam) en BlueCity directeur Sabine Biesheuvel met elkaar in gesprek over de Rotterdamse circulaire ambitie, waaronder het minimaal halveren van het gebruik van grondstoffen in 2030. Waar staan we nu, wat is nog nodig en welke rol ligt er voor de overheid, het onderwijs en de maatschappij. Het gesprek vindt plaats onder leiding van dagvoorzitter Arjen van Klink, programmadirecteur van het kenniscentrum op locatie Blue City, van 13:00 tot 13.45.

Meer info en aanmelden via: Circular Harvest 2022 – Programme (aanmelder.nl)

Donderdag 10 februari – Ster in Circulair
Op donderdag 10 februari reikt wethouder Arno Bonte de vijfde Ster in Circulair uit aan een opvallende circulaire ondernemer. De Ster in Circulair is een Rotterdams keurmerk voor bedrijven en organisaties die een voorbeeld zijn op het gebied van circulair ondernemen. De Ster wordt sinds november 2020 uitgereikt en werd eerder in ontvangst genomen door respectievelijk de Rotterdamse fietsenmaker Steel Rides, SCRAP XL (verkoop industrieel restmateriaal, workshops en decorontwerp), Gerrard Street: een Rotterdamse start-up voor modulaire koptelefoons en het Rotterdamse kledingruil initiatief The Swapshop. Donderdag wordt de nieuwe winnaar bekend gemaakt. Het aandragen van nieuwe kandidaten is ook daarna weer mogelijk op www.rotterdamcirculair.nl/sterincirculair. Een deskundige jury beoordeelt de nominaties en selecteert de winnaar.

Kijk voor meer informatie op: www.rotterdamcirculair.nl/sterincirculair

Vrijdag 11 februari – Startsein Upcycle Mall Rotterdam
Op vrijdag 11 februari geeft wethouder Arno Bonte in Delft het startsein voor het demonteren van het voormalige TNO-gebouw. Het gebouw, dat voorheen dienstdeed als laboratorium, krijgt in Rotterdam een nieuw leven in de vorm van een Upcycle Mall. Een circulair verzamelgebouw dat onderdeel wordt van een nieuw milieupark nabij Rotterdam The Hague Airport. Niet alleen kan er afval naar het nieuwe milieupark worden gebracht, ook kunnen Rotterdammers spullen doneren. De naastgelegen Upcycle Mall biedt straks onderdak aan ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars die deze spullen een nieuw leven geven. Ook komt er een repairshop en een Experience Center waar schoolklassen zelf de circulaire wereld kunnen ontdekken en biedt het gebouw ruimte voor praktijklessen en stages voor scholieren en studenten De verwachting is dat de Upcycle Mall begin 2024 in gebruik wordt genomen.

Lees voor meer informatie en het laatste circulaire nieuws de laatste nieuwsbrief, of kijk op www.rotterdamcirculair.nl