Direct naar de content

19 augustus Maastunnel weer open in beide richtingen

Renovatie en restauratie autobuizen Maastunnel voltooid

Na een grondige renovatie en restauratie en een geslaagde eindtest gaat de Maastunnel op maandag 19 augustus om 06:00 uur weer open voor verkeer. Dit na twee jaar richting Zuid gesloten te zijn geweest. Twee jaar waarin dag en nacht door honderden bouwhelden is gewerkt om het monument in ere te herstellen en te laten voldoen aan de veiligheidseisen van deze tijd. Gedurende die tijd werd een beroep gedaan op het geduld en begrip van buurtbewoners, reizigers en ondernemers en duizenden andere Rotterdammers. Een bijzonder moment!

Openstelling Maastunnel 19 augustus
Op maandag 19 augustus gaat de Maastunnel om 06:00 uur open voor verkeer.
Voorafgaand rijdt om 05.15 uur een historische okergele RET-bus als eerste door de tunnel. De 24 plekken in de bus worden gevuld door échte Maastunnelliefhebbers en – kenners. Door mee te doen aan een quiz kon een plekje in de bus  worden bemachtigd. De gele bus is een knipoog naar de gele Lancia die als laatste auto door de Maastunnel reed voor de renovatie.

Wereldkampioen behendigheidsrijden Jaap van Splunter kruipt achter het stuur om 24 Rotterdammers als eerste door de tunnel de rijden. Na een feestelijke rit gaat de bus weer terug ‘de tunnel onderdoor’ naar Zuid, waar voor de passagiers een uitgebreid ontbijt klaarstaat.

Feestelijke opening Maastunnel 5 oktober voor iedereen
Op zaterdag 5 oktober wordt de Maastunnel door de bouwhelden officieel overgedragen aan Rotterdam. Maar natuurlijk niet voordat geïnteresseerden het resultaat met eigen ogen hebben kunnen zien. Tijdens de opening kunnen bezoekers door de gerenoveerde autobuizen lopen, vragen stellen aan de bouwhelden en een duik nemen in het verleden van ‘onze tunnel’. Daarnaast zijn er deze dag bijzondere optredens, een expositie en odes aan de Maastunnel. Hou de website van de Maastunnel in de gaten voor het programma.

Over de renovatie
De monumentale Maastunnel (1942) is de oudste tunnel van Nederland en was toe aan groot onderhoud. Dit omdat in de ondervloer betonrot was geconstateerd. Daarnaast moest de tunnel voldoen aan nieuwe veiligheidseisen en moest het rijksmonument in ere worden hersteld. Sinds de zomer van 2017 voert de gemeente Rotterdam daarom een grootscheepse renovatie en restauratie uit. In december 2019 start de renovatie van de fiets- en voetgangerstunnel. Deze renovatie duurt 11 maanden.


Kijk voor meer informatie op www.maastunnel.nl of www.facebook.com/maastunnel


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henriëtte Edens, manager communicatie Maastunnel, 06-535 10 337 of hg.edens@rotterdam.nl

Pers is van harte uitgenodigd voor dit bijzondere moment op 19 augustus. U kunt zich hiervoor vooraf aanmelden bij Henriëtte Edens.

De precieze planning voor deze ochtend is als volgt: 

05:00 uur – Ontvangst pers (en woordvoering), Karel de Stouteplein

05:15 uur – Start tour met de bus (Tunnelbak Zuid – Drooglever Fortuynplein – Tunnelbak Zuid)

05:35 uur – Persmoment met de buspassagiers en medewerkers van de renovatie in de Tunnelbak Zuid

06:00 uur – Maastunnel weer open voor verkeer