Direct naar de content

18 miljoen extra van het Rijk voor energietransitie op Zuid

Financieel aanbod voor eigenaren Pendrecht-Zuid

Een bedrag van 18 miljoen. Dat krijgt Rotterdam-Zuid extra van het Rijk om wijken aardgasvrij te maken. De gemeente gebruikt het bedrag onder meer voor de subsidie aan bewoners in Pendrecht en Reyeroord voor de overstap naar stadsverwarming. Daarnaast geeft het de wijken van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) een sociaaleconomische impuls: de energietransitie wordt waar mogelijk gekoppeld aan werk, scholing, (energie)armoede en gezondheid. En er starten pilots en onderzoeken over verduurzaming en energietransitie.

“De bijdrage van het Rijk is zeer welkom en ook noodzakelijk om de energietransitie betaalbaar te houden voor Rotterdammers.” Zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving). “Pendrecht is een van de voorbeeldwijken voor het Rijk; we hebben al eerder geld voor Pendrecht-Zuid ontvangen. Daarom kunnen we eigenaar-bewoners met een eigen cv-ketel nu het aanbod doen om voor € 1.500,- te kiezen voor de overstap naar stadsverwarming. Ook gebruiken we de extra 18 miljoen om te leren en innoveren en de verbinding te maken met sociaaleconomische opgaven in het NPRZ-gebied.”

Combinaties met verduurzaming
In een deel van de NPRZ-focuswijken start een proef om verduurzaming te combineren met de aanpak van achterstallig onderhoud bij VVE’s, met het samenvoegen en vergroten van woningen en met de herstructurering van gebieden. We onderzoeken of deze gecombineerde aanpak meerwaarde heeft en kan worden uitgebreid naar andere wijken. We bekijken ook hoe we verduurzaming kunnen combineren met onderwijs en werkgelegenheid. Een voorbeeld hiervan is een leer-werktraject in Reyeroord waarbij mensen worden opgeleid tot installateur van de toekomst. Ook gaan we na hoe ander vastgoed zoals horeca en kerken ook mee kan doen aan de energietransitie.

Financieel aanbod Pendrecht-Zuid
Gebouweigenaren van zo’n 2.000 woningen in Pendrecht-Zuid ontvangen vandaag een financieel aanbod om vrijwillig over te stappen op stadsverwarming. De helft van deze 2.000 woningen is van eigenaar-bewoners;  zij betalen indien ze een eigen cv-ketel hebben zelf € 1.500,-. Bij een aansluiting op een collectieve ketel is dat € 1.000,-. Bewoners kunnen voor financiering een renteloze lening aanvragen. De transitie naar aardgasvrij is ook een kans om de positie en van de bewoners en van de wijk op verschillende manieren te verbeteren. Bijvoorbeeld via voorlichting over energiebesparing via energiecoaches en spreekuren in de Huiskamer aardgasvrij Pendrecht. Ook kunnen mensen aan de slag als energiecoach, klusser en begeleider van de kinderdenktank. Eigenaren in Pendrecht-Noord en Reyeroord krijgen later dit jaar een financieel aanbod om over te stappen op stadsverwarming.

Gebiedsaanpakken, leren en innoveren
Het Rijk heeft besloten dat alle huizen in Nederland in 2050 aardgasvrij zijn. Daarom zijn we in Rotterdam nu al aan het leren en innoveren. Rond 2017 is Rotterdam gestart met de eerste plannen om wijken van het aardgas af te halen. Met de gebiedsaanpakken aardgasvrij wordt Rotterdam wijk voor wijk van het aardgas afgehaald en aangesloten op een alternatieve, duurzame warmtevoorziening. Tegelijkertijd omvat de gebiedsaanpak een veel bredere inzet dan alleen het aardgasvrij maken. Want de gemeente wil met de gebiedsaanpak aardgasvrij ook de positie van de wijk en de bewoner verbeteren. Ook voor mensen in kwetsbare wijken die andere zorgen aan hun hoofd hebben. We doen dit in vijf wijken: Pendrecht, Groot-IJsselmonde (Reyeroord en Heindijk, Korendijk en omgeving), Bospolder-Tussendijken, Prinsenland-Het Lage Land en Rozenburg.