Direct naar de content

14-mei fotowedstrijd op Instagram

Op 14 mei 1940 verwoestte het bombardement op Rotterdam de binnenstad. Het ontbreken van oude gebouwen herinnert stilletjes aan deze verschrikkelijke gebeurtenis. Zijn er nog plekken, gebeurtenissen of stadsgezichten te vinden die doen denken aan wat onze stad is overkomen? Het Stadsarchief roept iedereen op een foto te maken die 14 mei het beste verbeeldt en deze te delen op Instagram (via #mijn14mei). Voor de maker van de mooiste/beste foto is er een prijs. De wedstrijd loopt van 13 april tot en met 9 mei.

14 mei 1940
Op 14 mei 1940 rond half twee ’s middags worden het Rotterdamse centrum, Kralingen, de Provenierswijk, het Oude Noorden en het Liskwartier doelwit van Duitse Heinkel-bommenwerpers. In minder dan twintig minuten wordt het hart van de historische binnenstad verwoest. In totaal komen als gevolg van dit bombardement 800 tot 900 mensen om. Meer dan 30.000 woningen en panden werden verwoest. Vier dagen later al begon de wederopbouw.

Herdenken
Met de jaarlijkse 14-meiherdenking staan we stil bij wat onze stad is overkomen. Op verschillende plekken in de stad vinden herdenkingsactiviteiten plaats. Waaronder de kranslegging bij het beeldhouwwerk van Zadkine. Sinds 2010 is het verwoeste gebied (de brandgrens) blijvend gemarkeerd met lampjes in het trottoir, zodat niet vergeten wordt wat Rotterdam heeft meegemaakt.

Fotowedstrijd
Dit jaar maakt een fotowedstrijd over 14 mei deel uit van de herdenkingen. Iedereen kan van 13 april tot en met 9 mei zijn of haar 14-meibeeld vast leggen en delen via Instagram. Door gebruik van de hashtag #mijn14mei neemt men deel aan de wedstrijd. Een deskundige jury (bestaande uit fotograaf Vincent Mentzel, Stadsarchivaris Jantje Steenhuis en conservator Wanda Waanders) kiest de mooiste/beste foto. Voor de winnaar is er een mooie prijs: een gepersonaliseerde wanddecoratie van Instagramfoto’s ter waarde van € 100,-. In de bijlage staan de voorwaarden voor deelname genoemd.

Volg het Stadsarchief op Instagram voor inspiratie: Stadsarchief010.


Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lara Schoemaker, communicatieadviseur Stadsarchief Rotterdam, 06 – 536 923 21 lpm.schoemaker@rotterdam.nl