Direct naar de content

‘Tablet met pedalen’ komt naar Rotterdam

Gemeente Rotterdam tekent overeenkomst met Gobike

De hypermoderne deelfiets van Gobike is vanaf 2016 ook te vinden in Rotterdam. Eind 2017 zijn op 20 locaties in de stad ruim 450 elektrische fietsen met tablet beschikbaar. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar de deelfietsen van Gobike op grote schaal worden geïntroduceerd. Vandaag tekende wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit en Duurzaamheid) een overeenkomst met Gobike om locaties vrij te maken voor de stallingsplekken op straat. Het nieuwe deelfietsen-systeem past in de ambitie voor een betere fietsstad en is een van de maatregelen voor gezondeRe lucht in Rotterdam.

De fietsen komen onder meer te staan bij musea en andere toeristische attracties, knooppunten van openbaar vervoer (van o.a. RET en Waterbus) en overige plekken waar veel mensen komen. Je kunt de fiets bij alle stallingsplekken ophalen en/of terugzetten. Je hoeft dus niet terug naar je beginpunt. Daarmee is de fiets heel handig voor korte ritjes in de stad van A naar B. De ingebouwde tablet met navigatie en de elektrische trapondersteuning maakt de fiets ook zeer geschikt voor langere fietstochten over de ruim 600 kilometer aan fietspaden in Rotterdam.

Fiets als alternatief en gezondere lucht
Wethouder Pex Langenberg: “De witte fietsen van Gobike moeten een vast herkenningspunt worden in ons straatbeeld. Dit past bij een aantrekkelijke moderne stad als Rotterdam en onze ambitie om een echte fietsstad te worden. Zo is het nog makkelijker de stad te doorkruisen en biedt de fiets een goed alternatief voor de korte ritjes met de auto. Al deze maatregelen samen moeten zorgen voor gezondere lucht in Rotterdam.”

Gobike is een van de aanbieders die is geselecteerd door de Verkeersonderneming om spitsmijdingen te realiseren. Jeffrey Dost, directeur Gobike Nederland: ‘We focussen ons vooral op de twee toonaangevende fietslanden: Denemarken en Nederland. Rotterdam is door zijn ruime opzet een prima stad om te fietsen. We richten ons daarbij ook op forensen van buiten de stad, die nu vaak de auto nemen. We kregen in Rotterdam veel enthousiaste reacties en zijn aangenaam verrast door de mentaliteit om dit gezamenlijk van de grond te willen tillen.”

Fiets overal terug te zetten
Om een Gobike te huren, moet je je als gebruiker registreren. Dat kan makkelijk via internet of de ingebouwde tablet op de fiets. Op de website van Gobike is te zien hoeveel fietsen beschikbaar zijn en waar ze staan. Vooraf reserveren van de fiets is mogelijk. Terugzetten kan in elk gewenst fietsenrek van Gobike en afrekenen gaat met de creditcard. De kosten zijn tijdens dit testjaar € 2,50 per twee uur. De moderne Gobike haalt met trapondersteuning 24 kilometer per uur. De tablet is uitgerust met een navigeersysteem en geeft toeristische informatie langs de route.

Introductiejaar
De gemeente Rotterdam helpt Gobike met het vinden van goede locaties voor de fietsenrekken. Dat is vandaag vastgelegd in de ondertekende overeenkomst. Gobike wil in 2016 op kleine schaal proefdraaien met de fietsen. Zo wordt getest welke locaties geschikt zijn en worden andere manieren om te betalen ingevoerd. Fietsers van de fietscommunity fietsfan010 zullen hun ervaringen delen met Gobike. In 2017 komen steeds meer fietsen in de stad te staan tot ruim 450 fietsen op twintig plekken. De drie daarop volgende jaren verwacht Gobike te groeien tot 2.000 fietsen op ongeveer 150 locaties.

De Gobikes vormen een aanvulling op de bestaande fietshuurmogelijkheden in Rotterdam; diverse bedrijven die fietsen verhuren aan toeristen en de OV-fiets, die op vijf trein- en metrostations in Rotterdam wordt aangeboden.

De eerste ervaringen van fietsfans met Gobikes is te zien in dit filmpje.

Klik hier voor meer informatie over Fietsen en GezondeRe Lucht in Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Anna Feiner, bestuursvoorlichter wethouder Langenberg, 06 – 22 04 96 57 amj.feiner@rotterdam.nl

Jeffrey Dost, directeur Gobike Nederland, 06-44906021