Direct naar de content

‘Lopen als serieus vervoersmiddel op de agenda zetten is slim’

Honderden politici, stedenbouwkundigen en academici van over de hele wereld zijn in Rotterdam om ervaringen te delen over hoe je steden beter kunt inrichten voor voetgangers. Wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal heette de deelnemers van het internationale voetgangerscongres Walk 21 welkom in De Doelen.

Wethouder Bokhove: “Voetgangers hebben een grote rol om steden bereikbaar en schoon te houden. Ze kunnen overal makkelijk komen, ze stoten niets uit en ze nemen ook nog eens minder plek in dan auto’s. Bovendien is lopen gezond. Voetgangers zijn belangrijk en ik wil lopen in de stad zo aantrekkelijk mogelijk maken. We zijn gaststad voor Walk21, want we kunnen goed laten zien hoe we ruimte maken voor voetgangers en zo lopen stimuleren.”

Happy Streets De Doelen
Zo is vanaf deze week de straat voor De Doelen (Schouwburgplein) een maand lang alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De straat wordt met verlichte bomen en geurende planten omgetoverd tot een “bos in de stad”. Deelnemers aan Walk21 openen de Happy Street woensdag 9 oktober om 14 uur door de eerste bomen op wieltjes de straat in te rijden. De bomen krijgen dan een plekje in de straat. De straat Schouwburgplein is dan een maand ook echt een plein.

Experiment vergroening Westblaak
Een ander voorbeeld is een experiment op de Westblaak. Deze drukke weg, dwars door de binnenstad, maken we aantrekkelijk voor voetgangers door parkeerplekken aan de noordkant van de Westblaak weg te halen en te beplanten. En tussen het fietspad en de weg vervangen we tegels voor planten.

Lopen is gezond
Naast de voorbeelden die laten zien hoe Rotterdam werkt aan het verbeteren van de voetgangersvriendelijkheid, is de stad ook actief in het stimuleren van lopen. Zo zijn er wandelcoaches, allerlei loopclubjes en huisartsen die met patiënten wandelen in de wijken en buurten van de stad. Verder werkt Rotterdam met de Erasmus Universiteit samen onder de noemer Healthy’R om uit te vinden hoe Rotterdammers te stimuleren om te kiezen voor gezonder gedrag.
Deze week zijn er allerlei acties om Rotterdammers aan het wandelen te krijgen. Er zijn gratis wandelingen door het Kralingse bos en het Zuiderpark, onder leiding van een boswachter. En op zondag 13 oktober is de ‘10.000 steps Art Walk’. Vanaf het voorplein van Rotterdam Centraal neemt een gids van Art Index Rotterdam mensen voor 5 euro mee langs uiteenlopende kunst in de openbare ruimte. Bovendien valt Walk21 samen met de Week van de Toegankelijkheid en zijn er stadswandelingen waarin je kunt beleven hoe het is om de stad te ontdekken met een zicht- of gehoorbeperking. Zie voor alle activiteiten www.rotterdam.nl/lopen.

Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’
Tijdens Walk21 is er ook volop aandacht voor de manier waarop steden in Nederland aan de slag zijn om voetgangersvriendelijke steden te realiseren. Zo wordt op woensdag 9 oktober met de Nationale loopagenda ‘Ruimte voor lopen’ de start gemarkeerd van een initiatief van zo’n 40 organisaties (waaronder provincies, gemeenten en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) om lopen op allerlei manieren te stimuleren. Op de laatste dag van het congres – donderdag 10 oktober – zijn er excursies naar Den Haag, Scheveningen, Delft, Schiedam, Utrecht, Amsterdam en Eindhoven.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer,  bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, 06-41316567 of t.breimer@rotterdam.nl