Direct naar de content

‘Landmeten vanuit de lucht’

In opdracht van de gemeente Rotterdam gaat Aerodata Surveys Nederland hoogtemetingen verrichten. Voor deze hoogtemetingen worden in de periode van 6 maart tot 30 april tien vluchten gemaakt met een klein vliegtuig voorzien van een laserscanner. Met deze methode wordt in korte tijd en met grote nauwkeurigheid tweejaarlijks het hoogtebestand van de gemeente in kaart gebracht.

De metingen worden verricht vanaf een vlieghoogte van 450 meter en hiervoor zijn tien dagdelen voldoende. De weersomstandigheden moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarom is voor deze tien vluchten een periode van zeven weken uitgetrokken, zodat de metingen onder de meest optimale omstandigheden uitgevoerd kunnen worden. Jan Willem van der Vegt van Aerodata Surveys Nederland: ‘Boven het stedelijk gebied worden 30 hoogtemetingen per vierkante meter gedaan en 15 metingen in het havengebied. Ieder 'hoogtepuntje' heeft een nauwkeurigheid van ongeveer 4 cm.’

Vliegen bij daglicht
De vluchten voor deze hoogtemetingen worden uitsluitend overdag uitgevoerd, tussen 08.00 uur en 19:00 uur. Hiermee wil de gemeente eventuele geluidsoverlast voor de Rotterdammers zoveel mogelijk voorkomen. Vanzelfsprekend gaat Aerodata Surveys alleen vliegen als zij toestemming hebben van de Luchtverkeersleiding.

Toepassing hoogtemetingen
De resultaten van deze zeer nauwkeurige hoogtemetingen van het hele grondgebied van de gemeente helpen enorm bij het ontwikkelen en beheren van de stad en het havengebied. De hoogtemetingen laten bijvoorbeeld zien hoe regenwater afstroomt en waar het regenwater wordt opgenomen of vastgehouden door het aanwezige groen. Hierop kan de capaciteit van het riool afgestemd. Verder worden hoogtemetingen onder meer gebruikt bij het maken van driedimensionale zicht- en schaduwanalyses, dat is weer nuttig bij gebiedsontwikkeling. Ook voor het efficiënt beheer van wegen, water en groen door Stadsbeheer, geven de hoogtemetingen veel relevante informatie.

Klachten
Hoewel de gemeente niet verwacht dat het vliegtuigje veel geluidsoverlast zal veroorzaken, kunnen bewoners eventuele klachten doorgeven via Rotterdam.nl/meldingen of via 14010.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Fred Marree, directiewoordvoerder / persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62.