Direct naar de content

‘Inzet Rotterdammers nodig bij aanpak ondermijning’

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen, mensenhandel en vastgoedfraude. Daarom is het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid een van de speerpunten in de aanpak van ondermijnende criminaliteit de komende jaren. Bovendien is meer en structureel geld nodig.

Met deze boodschap heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag de jaarrapportage 2018 naar de gemeenteraad verzonden. De aanpak van ondermijning is een topprioriteit in het Rotterdamse veiligheidsbeleid. Samen met  Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, RIEC-partners en gemeente voert Rotterdam de strijd tegen ondermijnende criminaliteit.

Melden
Burgemeester Aboutaleb: ‘We boeken pas blijvend resultaat als de Rotterdammer zich ook betrokken voelt bij onze aanpak. Daarom is het melden van vermoedens van een hennepkwekerij bij Meld Misdaad Anoniem zo belangrijk. Rotterdammers kunnen ook als VvE samen camera’s te plaatsen of als pandeigenaar het huurcontract ontbinden met een foute huurder.’

Structurele financiering
In 2018 maakten de Rijksoverheid en de Rotterdamse gemeenteraad extra geld vrij. Burgemeester Aboutaleb is hier blij mee, maar doet tegelijkertijd aan verwachtingsmanagement: 'Ondermijning is geen eenmalig probleem, maar is iets van de lange adem. Het is een topprioriteit in ons veiligheidsbeleid. We kunnen geen moment verslappen. Daar hoort structurele financiering bij.’

Ondermijning
Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld in elkaar verweven raken. De overheid maakt de veelal onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakt deze aan. Dat doen de RIEC-partners: de politie, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst gezamenlijk. De RIEC-partners delen bijvoorbeeld informatie om te kunnen reageren op zaken die niet kloppen: een winkel waar zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoelen en jongeren in peperdure auto’s. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

Selectie van de resultaten in 2018:

  • Drugs: 261 hennepkwekerijen ontmanteld; 125 bestuurlijke boetes opgelegd t.w.v. €430.000,-; in Rotterdam-Zuid is ruim 330 kilo harddrugs in beslag genomen.
  • Crimineel vermogen: beslag gelegd op €15.789.588,-; auto's in beslag genomen met een totaalwaarde van €342.360,-; 25 controles op geldtransactiekantoren.
  • Vastgoed: 16 bestuurlijke boetes voor onttrekken van woningen aan woningvoorraad t.w.v. €92.000,-; 73 gesprekken gevoerd met pandeigenaren en verhuurders; bewustwordingsbrief verstuurd naar 2300 verhuurmakelaars.
  • Bedrijventerreinen: vergunningplicht voor autoverhuurbranche Spaanse Polder: 10 van de 18 bedrijven hebben een vergunning aangevraagd; 8 zijn op eigen initiatief gestopt; 100 opslagboxen in Spaanse Polder gecontroleerd; bijeenkomst georganiseerd met de exploitanten van opslagboxen en brancheverenigingen; 19 panden gecontroleerd op bedrijventerreinen in Hoek van Holland en Ommoord.
  • Delfshaven: 16 bedrijfsruimten getransformeerd tot woningen; 77 ondernemingen integraal gecontroleerd, 13 bestuurlijke sluitingen; malafide exploitant van 6 panden aangepakt en een einde aan jarenlange bewonersklachten gemaakt.
  • Haven: 109 vangsten in de haven; convenant cameratoezicht gesloten.

Lees meer hierover:
Raadsbrief
Infographic


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06 – 51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl