Direct naar de content

Wethouder Barbara Kathmann naar Singapore en Shenzhen

Van 5 tot en met 12 oktober leidt wethouder Barbara Kathmann (economie, wijken en kleine kernen) een handelsmissie naar Singapore en de Chinese stad Shenzhen. Singapore is in Azië de hub voor innovatie en organiseert in oktober de Cleantech Forum Asia, waar de meereizende bedrijven hun innovaties kunnen pitchen. Shenzhen is de innovatie- en maakstad van China, waar zakelijke kansen liggen op het gebied van duurzame energie, mobiliteit en architectuur.

CleanTech
CleanTech is een belangrijke economische sector in Rotterdam. Daarom hebben de gemeente, Rotterdam Partners en Innovation Quarter een missie naar de Cleantech Forum Asia in Singapore georganiseerd, met de focus op energie, duurzaamheid, mobiliteit en digitalisering. Tijdens een Meet the Buyer event kunnen Rotterdamse cleantech bedrijven hun duurzame producten of technologieën pitchen bij vier grote Singaporese multinationals. Wethouder Kathman spreekt tijdens de opening van het Forum en bij het pitch-event.

Shenzhen
Rotterdam heeft al 40 jaar een zusterstadrelatie met Shanghai. Met de ontwikkeling van Shenzhen tot innovatie- en maakstad van China wordt ook deze stad economisch steeds interessanter. Het werkbezoek van wethouder Kathmann aan Shenzhen sluit aan bij de nationale missie van Nederland Distributie Land (NDL), waaraan een groot aantal Rotterdamse (logistieke) bedrijven deelneemt. In Shenzhen bezoekt de wethouder met haar delegatie bedrijven die geïnteresseerd zijn in zakendoen in of met Rotterdam. Het Havenbedrijf Rotterdam NV heeft al een zusterhavenrelatie met Shenzhen (12,5 miljoen inwoners).

Singapore en China
Singapore is klein en heeft geen grondstoffen. De stadstaat ligt strategisch op een kruising van zeewegen en heeft de ambitie de economische springplank te zijn in de regio. Singapore is de laatste jaren uitgegroeid tot een een distinctive global city. Nederland heeft goede, intensieve betrekkingen met Singapore die vooral gericht zijn op economische samenwerking en innovatie.

China is de grootste handelspartner van Nederland in Azië, goed voor 11 miljard euro aan export. Veel Nederlandse bedrijven zijn in China actief. De snelgroeiende afzetmarkten, de grote investeringen van de Chinese overheid in onderzoek en ontwikkeling, de goed opgeleide jonge bevolking en de hoogwaardige kennisinfrastructuur bieden het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoeksinstituten veel kansen. Tegelijkertijd streeft de overheid naar meer evenwicht en wederkerigheid in de handelsrelatie met China. Deze handelsmissie past in het door het Rijk vastgestelde kader.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met collegewoordvoerder Pieter Bas Simons, tel. 06 – 510 747 91 of e-mail: pba.simons@Rotterdam.nl.