Direct naar de content

Transities zijn uitdagingen voor de Rotterdamse ondergrond

In 2050 is Rotterdam toekomstbestendig. Onze energievoorziening is betrouwbaar, betaalbaar, schoon en gezond. Geen aardgas meer en koken en verwarmen gaat met duurzame warmtebronnen. Ook connectiviteit en klimaat vragen aandacht. Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, maar we moeten nu al aan de slag. Genoeg reden voor een -voor iedereen gratis toegankelijk- congres op vrijdag 23 november in het Maasgebouw van Stadion Feijenoord.

In Rotterdam ligt meer dan 2.000 kilometer leiding om huizen en bedrijven van aardgas te voorzien. Geen gas meer betekent dat er per jaar gemiddeld zo’n 65 kilometer leiding moet worden vervangen of aangepast voor een andere vorm van energie. Daarnaast moet er een plek gevonden worden voor de 5G-netten die meer data zuiniger en met minder vertraging kunnen doorgeven. Deze techniek is nodig voor snelle communicatie tussen, onder meer, zelfrijdende auto’s.

Vrijwel elke straat in Rotterdam moet open om die nieuwe ondergrondse infrastructuur aan te brengen. En er ligt al zoveel! Passen daar al die nieuwe leidingen nog wel bij? Of moeten we op zoek naar slimmere manieren om de ondergrond te ordenen, nu ook het klimaat een enorme uitdaging vormt? Tijdens het congres gaan we de discussie daarover aan met iedereen die hier mee te maken krijgt, want het heeft een groot effect op het dagelijks leven. Onder de gastsprekers is Diederik Samsom, in zijn rol als voorzitter van de landelijke Klimaattafel gebouwde omgeving.

Het congres wordt georganiseerd door het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL) in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Steven Adriaansen, voorzitter van de GPKL en burgemeester van Woensdrecht, doet de opening.

Programma
13.10 Opening congres Steven Adriaansen (voorzitter GPKL)
13.45 Klimaatadaptatie Linda Molenaar (directeur Stadsbeheer gemeente Rotterdam)
14.30 Digitale connectiviteit Heleen Uijt de Haag (plv. directeur Digitale Economie i.o.)
15.10 Pauze
16.15 Energietransitie Diederik Samsom (voorzitter Klimaattafel gebouwde omgeving)
17.00 Samenvatting met Diederik Samsom
Plenaire discussie met sprekers Richard Lamb (dagvoorzitter)
17.10 Afsluiting

Locatie: Stadion Feijenoord, 2e etage van het Maasgebouw, Van Zandvlietplein 1, Rotterdam.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 010 267 61 24 of ba.moratis@rotterdam.nl

Pers is van harte uitgenodigd en kan zich aanmelden door een mail te sturen naar maandvandeonderwereld@rotterdam.nl.