Direct naar de content

Ton Quadt ontvangt De Rotterdammert

Ton Quadt heeft vrijdag 15 december jl. tijdens zijn promotie aan de Erasmus Universiteit De Rotterdammert ontvangen uit handen van wethouder Adriaan Visser. Hij kwam in aanmerking voor deze onderscheiding omdat hij zich beroepshalve jarenlang inzet voor de gemeente Rotterdam en de Rotterdammers.

Vanaf 1995 werkt Ton Quadt in verschillende functies voor de gemeente Rotterdam. Hij begon bij de GGD en was daar verantwoordelijk voor het opzetten van het verslavingsbeleid. Vanaf 1997 werd hij directeur van de Strafrechtelijke Opvang Verslaafden Rotterdam, een gezamenlijk experiment van de gemeente Rotterdam en het Ministerie van Justitie.

Wapenfeiten
In de periode 1999 tot 2008 gaf Quadt leiding aan het Programmabureau Veilig, de latere directie Veilig. Een van zijn eerste grote projecten was de ontruiming van Perron Nul. Een paar jaar later volgde de sluiting van tippelzone aan de Keileweg. Ton Quadt introduceerde de stadsmarinier, een slagvaardige veiligheidsfunctionaris binnen de ambtelijke organisatie die direct rapporteert aan de burgemeester. Deze aanpak trok zowel nationaal als internationaal veel belangstelling. Als geestelijk vader van de Persoonsgerichte Aanpak kreeg hij het voor elkaar om de vele dak- en thuislozen plekken met toekomstperspectief te geven, maar zorgde er ook voor dat ze in detentie kwamen als dat nodig was.

‘Je moet de details kennen’
In 2011 wordt hij directeur bij de toenmalige dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving. Vanaf 2016 richt Quadt zich op grote projecten. In een interview zei hij ooit: “Sturen op hoofdlijnen is onzin. Je moet de details kennen.”

De Rotterdammert
De Rotterdammert wordt toegekend aan professionals die zich beroepshalve intensief hebben ingezet voor de gemeente en/of haar inwoners, waarbij kritisch naar de verdiensten c.q. de bijzondere waarden voor de stad en samenleving wordt gekeken.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique de Jongh, bestuursvoorlichter wethouder Visser, 06 – 82 51 77 42 of mae.dejongh@rotterdam.nl