Direct naar de content

Start demping Rijnhaven

Vandaag gaf wethouder Bas Kurvers (bouwen en wonen) samen met Johan van der Vorm van Boskalis het startsein aan de demping van een deel van de Rijnhaven. Het havenbekken tussen de Posthumalaan, Wilhelminapier en Katendrecht verandert daarmee geleidelijk van water waar weinig activiteit is in een compleet nieuw stuk stad. “Ooit was Rijnhaven een belangrijke, levendige haven. Daar is nu niet veel meer van over. Beetje bij beetje wordt steeds meer zichtbaar hoe de Rijnhaven zich ontwikkelt: van een wat saai water tot een plek waar rust en reuring elkaar afwisselen en waar ruimte wordt gemaakt voor ondernemen, sport, spel en cultuur. Ondertussen ligt er al een stuk van het drijvende park”, zegt wethouder Kurvers.

Bijna een Kuip vol zand
Het dempen gaat wel even duren, nog tot en met medio 2023, waarna het zand nog ruim 1,5 jaar moet inklinken voordat gestart kan worden met de bouw. In deze fase van de demping wordt meer dan een miljoen kuub zand aangevoerd en nadat dit rond eind 2024 is ingeklonken, wordt nog een kleinere partij aangevoerd om de parkranden af te maken. Het aanbrengen van het zand gebeurt eerst met schepen vanaf het water en later, als het zand boven het water uitkomt, vanaf het nieuwe land. Het zand is grotendeels afkomstig uit diverse locaties van andere projecten en wordt hergebruikt in de Rijnhaven. Dit is circulair en duurzaam.

Wonen en groen
Op het aangewonnen land start vanaf 2025 de bouw van 2.500 woningen voor starters, gezinnen en senioren. De woningen zijn bereikbaar voor veel verschillende portemonnees, van sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen tot duurdere koopwoningen. In de plinten is ruimte voor bedrijvigheid. Daarnaast komt er een park met een strand waar je kunt ontspannen, sporten, wandelen, zwemmen en kunt genieten van het uitzicht op de haven. Voor de bebouwing en het park wordt in totaal 8 hectare land aangewonnen in de Rijnhaven. Het nieuwe park beslaat aan de kant van de Posthumalaan 6,5 hectare. Dat park wordt verder aangevuld met drijvende parkdelen die aan de noordelijke Wilhelminapier en zuidelijke Katendrechtse kademuren zijn gekoppeld. Alles wordt met elkaar verbonden door wandelpaden, die op verschillende manieren een rondgang om én deels over het water mogelijk maken. Bewoners en bezoekers worden verwelkomd langs twee nieuwe pleinen naast de metrostations: het Luxorplein in het noordoosten en Metro Plaza in het zuidoosten.

Met de gebiedsontwikkeling Rijnhaven wordt een inclusieve stadsuitbreiding, een spectaculaire skyline en een nieuw park gerealiseerd. Het geheel vormt het sluitstuk van de Kop van Zuid. De Rijnhaven is een van de grote stadsprojecten die ervoor zorgen dat er niet alleen woningen gebouwd worden maar ook dat er meer aantrekkelijke, groene plekken voor Rotterdammers bij komen.

Afbeeldingen

  • Links: Johan van der Vorm Rechts: Wethouder Bas Kurvers Fotograaf: Jan van der Ploeg