Direct naar de content

Schillenboer haalt veel meer groente, fruit en tuinafval op

Pilot Oude Westen verlengd en uitgebreid

De proef met de schillenboer in een deel van het Oude Westen wordt verlengd tot en met zomer 2017. Na huis-aan-huisvoorlichting is de opgehaalde hoeveelheid gft verdubbeld van 50 kg per ophaaldag naar 100 kg. Ook is het aantal deelnemers uitgebreid. Ruim 100 huishoudens doen mee. Waardoor de bakfiets nu te klein is en een groter vervoersmiddel nodig is. Op verzoek van bewoners zal de schillenboer vanaf 25 maart ook op de zaterdagen langskomen. Wethouder Joost Eerdmans (Buitenruimte): 'Prachtig dat de bewoners de schillenboer zo goed weten te vinden. Het zijn hoopgevende cijfers.'
 

De extra inzameldag op zaterdag was een wens vanuit de 570 omwonenden. Om de toestroom aan gft-afval aan te kunnen, krijgt de schillenboer binnenkort een ander inzamelvoertuig. Na de zomer besluit de gemeente of de schillenboer ook in andere wijken van Rotterdam wordt ingezet.

Drie keer per week
De schillenboer begon in september vorig jaar om te onderzoeken hoe gft-afval ook kan worden ingezameld in wijken met woningen zonder tuin. In deze, veelal, oude stadswijken hebben Rotterdammers geen ruimte voor een gft-bak. Deelnemende bewoners van de pilot hebben een gft-bakje voor in de keuken ontvangen.
Vanaf 25 maart dit jaar fietst de schillenboer drie keer per week door de wijk. Elke dinsdagochtend van 09.00-12.00 uur, vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 – 13.00 uur kunnen bewoners het groente- en fruitafval bij de schillenboer inleveren.

Wat mag in de gft-bak?
De schillenboer neemt resten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit mee. Maar ook maaltijdresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, graten, botjes, doppen van pinda’s en noten, brood, koffiefilters, -pads en –dik, theebladeren en theezakjes. De opbrengsten worden verwerkt tot compost of biomassa. Al 35.000 Rotterdamse huishoudens scheiden hun gft. In 2016 was dat goed voor 4,5 miljoen kilo. 80% wordt omgezet in 1,8 miljoen kilo compost, 20% wordt als biomassa omgezet naar groene stroom. Het aantal wijken dat meedoet, breidt de gemeente nog steeds uit.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl