Direct naar de content

Rotterdam zet echtscheidings-APK in tegen vechtscheidingen

Ons land telt jaarlijks 119.000 kinderen die fysiek of emotioneel worden mishandeld. Ook gaan steeds meer kinderen gebukt onder een vechtscheiding, waarbij ouders verdriet en ruzies uitvechten over de ruggen van hun kinderen. Rotterdam investeert fors in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Om vechtscheidingen te voorkomen, zet de stad vanaf januari 2016 de echtscheidings-APK in en maakt dat bekend in de Week tegen Kindermishandeling, die nog tot 21 november loopt.

“Alle kinderen in Rotterdam hebben recht op een veilige en kansrijke thuissituatie. Een omgeving waarin zij kunnen opgroeien tot zelfstandige volwassenen en waarin hun talenten optimaal tot bloei kunnen komen. Helaas is dat niet voor alle kinderen vanzelfsprekend”, aldus wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg).

In Rotterdam zijn jaarlijks 7.300 kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. Ook de (v)echtscheidingscijfers liegen er niet om: een op de vijf scheidingen eindigt in een vechtscheiding. Jaarlijks zijn zo’n 1.000 kinderen betrokken bij een officiële echtscheiding in Rotterdam. Dat betekent dat er in onze stad elk jaar zeker 200 ‘vechtscheidingskinderen’ bijkomen. Het werkelijke aantal ligt nog vele malen hoger, omdat bij ouders die geen officiële verbintenis hebben ook een vechtscheiding kan ontstaan.

Kind voorop
Om kindermishandeling bij een echtscheiding te voorkomen, start Rotterdam echtscheidings-APK’s. Gesprekken tussen beide ouders en een professional waarbij jaarlijks de afspraken die tijdens de scheiding zijn gemaakt tegen het licht worden gehouden: zijn deze nog actueel of is bijstelling nodig? Het gesprek moet ouders ervan doordringen welke gevolgen een echtscheiding heeft voor kinderen, en ze bewust maken dat het belang van het kind altijd voor gaat. De APK is daarbij een goed moment om te checken hoe het met de kinderen gaat een jaar na de scheiding. Omdat de gemiddelde vechtscheiding pas na vier jaar optreedt, moet zo’n APK van de scheiding preventief werken. Tot 1 januari 2017 wordt een pilot met 60 echtscheidings-APK’s uitgevoerd met ouders die minimaal een jaar uit elkaar zijn en een ouderschapsplan hebben. De echtscheidings-APK maakt onderdeel uit van een bredere aanpak rondom Vechtscheidingen die vanuit het Actieprogramma Veilig Thuis 2015 – 2018 wordt uitgevoerd.

Week tegen Kindermishandeling
In de Week tegen Kindermishandeling vraagt de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik, waar wethouder Hugo de Jonge lid van is, aandacht voor kindermishandeling. Vaak kunnen slachtoffers van kindermishandeling één persoon aanwijzen die voor hen de geweldscirkel wist te doorbreken. Dat betekent dat 119.000 personen nodig zijn om mishandelde kinderen te helpen. Om dat te symboliseren, verzamelt de Taskforce in de Week tegen Kindermishandeling 119.000 selfies met een kauwgombel met hashtag #laatzenietbarsten.

Activiteiten Rotterdam
Rotterdam organiseert onder andere schoolactiviteiten om bewustwording te vergroten:

  • Voor groepen 7 en 8 is de schrijfwedstrijd ‘Wie is mijn held’ uitgezet. Leerlingen schrijven over wie zij in vertrouwen nemen als het niet goed gaat met henzelf of met een klas- of teamgenootje. Een kleine vijftig verhalen zijn ingestuurd waar juryleden (bekende schrijvers) Joris Lutz, Niki Smit, Judith Visser en Hans Post een Top 5 uit selecteren. De winnaar wordt bekendgemaakt in de Week tegen Kindermishandeling (op vrijdag 20 november om 9:00 uur reikt wethouder Hugo de jonge de prijs uit) en wint een dagje Efteling met de klas.
  • Voor het voortgezet onderwijs zijn voorstellingen Youtopia georganiseerd, over jong zijn in een razendsnel veranderende wereld.
  • Stichting Estafettemars voor de Rechten van het Kind (STERK) organiseert een kinderrechtenconferentie en een mars waarvoor wethouder de Jonge het startsein geeft op 18 november om 13.30 uur.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in Rotterdam op: www.rotterdam.nl/weektegenkindermishandeling


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Scholten, bestuursvoorlichter wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg), tel. 06 – 308 784 63.