Direct naar de content

Rotterdam herdenkt de gevallenen

Op woensdag 4 mei herdenkt Rotterdam alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.De herdenkingsplechtigheden vinden plaats op diverse locaties in de stad. Hieronder een overzicht van de bijeenkomsten en kransleggingen waarbij het College van B en W aanwezig is.
 

Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg
Op woensdag 4 mei begint de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg op het Leuvehoofd om 10.45 uur met een uitvoering van een aantal liederen. Dan volgt het signaal ‘Geef Acht’. Het Zeekadetkorps Rotterdam hijst de vlag halfstok waarna een minuut stilte volgt. Aansluitend volgt een kranslegging bij het monument door burgemeester Aboutaleb. De burgemeester spreekt daarna een woord van herdenking uit. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Kamerkoor Rotterdam en de Tamboers en Pijpers van de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Algemene Begraafplaats Crooswijk
Om 14.00 uur begint de herdenking op de algemene begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan. Leerlingen van de Jeugdtheaterschool Hofplein en het Koperkwintet van de Marinierskapel verzorgen de muzikale omlijsting. Tijdens de Stille Tocht over de begraafplaats legt burgemeester Aboutaleb een krans bij de Erehof van Verzet, Korea monument, Indië monument, Burger monument, Geallieerden monument en de Militaire Erehof.

Monument Joodse Stadsgenoten
Van 16.15 uur tot 16.45 uur is de herdenkingsbijeenkomst en kranslegging door loco burgemeester Hugo De Jonge bij het monument Joodse Stadsgenoten in de Stadhuistuin.

Monument Ongebroken Verzet
Van 17.45 uur tot 18.15 uur is de herdenkingsbijeenkomst en kranslegging door loco burgemeester Hugo De Jonge bij het Verzetsmonument op het Kruisplein.

Grote of Sint-Laurenskerk, Stille Tocht
’s Avonds is de centrale herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Sint-Laurenskerk. Deze start om 18.30 uur. Iedereen is van harte welkom. Loco burgemeester Hugo de Jonge spreekt de aanwezigen toe, gevolgd door een overdenking van de heer Ad van Liempt. Derek Otte draagt een gedicht voor. Muziek wordt verzorgd door Codarts Hogeschool voor de Kunsten en organist Geerten Liefting. De aansluitende Stille Tocht begint om 19.30 uur en gaat via het Grote Kerkplein, Oppert en Meent richting Stadhuisplein.

Stadhuisplein
De centrale herdenking bij het ‘monument voor alle gevallenen 40-45’ op het Stadhuisplein begint om 19.50 uur. De muziek is van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Loco burgemeester Hugo de Jonge legt hier een krans. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het spelen van het Wilhelmus. Hierna leggen verschillende autoriteiten en organisaties kransen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers.

Vallende Ruiter
’s Avonds is er een herdenking bij het monument De Vallende Ruiter bij het Zuidplein. Wethouder Adriaan Visser houdt hier een toespraak en legt een krans. Deze plechtigheid wordt omlijst met declamatie en muziek.

Aanvullende informatie
Op de website www.rotterdam.nl/dodenherdenking staat een overzicht van alle plechtigheden per gebied in Rotterdam.

Burgemeester Aboutaleb is aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Hij houdt op de Dam een toespraak.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl