Direct naar de content

Nu ook metalen verpakkingen bij het plastic

Afval scheiden wordt steeds gemakkelijker

Vanaf nu is het in Rotterdam ook mogelijk om metalen verpakkingen bij het plastic in de container te gooien. Dat betekent dat Rotterdam officieel dan PMD gaat inzamelen. PMD staat voor plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons. Het is de afkorting van de verschillende afvalstromen die samen in één container ingezameld worden. Vanaf juni 2016 was het al mogelijk om drankenkartons in te zamelen bij het plastic.

Onder metalen verpakkingen verstaan we blik zoals lege conservenblikken (soep, groente, knakworst, vis, kattenvoer), lege drankblikjes (bier, frisdrank), aluminium schaaltjes en bakjes, metalen deksels en doppen (zoals bier- en frisdrankdopjes), stalen siroopflessen en waxinelichtcupjes.

Inzameling van metalen verpakkingen
De metalen verpakkingen kunnen nu dus gewoon bij het plastic en de drankenkartons. Op www.rotterdam.nl/afvalwijzer vindt u de locaties waar de containers staan in Rotterdam. Deze containers staan bij de grotere supermarkten maar ook op andere plekken in de wijken. De containers zijn herkenbaar aan het oranje Plastic Hero Logo. In Rozenburg wordt het PMD huis-aan-huis opgehaald en in Hoogvliet kan men ook terecht bij ‘Afval Loont’. Ook kunt u op deze website de overige afvalcontainers vinden in Rotterdam.

De metalen verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te worden. Blikjes mogen platgemaakt worden. Vul lege blikken en blikjes liever niet met ander afval; dat maakt het lastiger om het materiaal van elkaar te scheiden bij de scheidingsstations.

Hergebruik metalen verpakkingen
De metalen verpakkingen worden gescheiden van het plastic en de drankenkartons. Ze worden gesmolten en weer tot metaal verwerkt. Dit metaal wordt weer gebruikt om nieuwe producten te maken, bijvoorbeeld voor nieuwe blikjes.

Afval scheiden wordt steeds makkelijker
Afval scheiden is een kwestie van ons allemaal. De gemeente zorgt voor goede voorzieningen en maakt het de Rotterdammer zo gemakkelijk mogelijk. Nu met de mogelijkheid om metalen verpakkingen ook aan te bieden bij het plastic. Er zijn ook extra glas- en plasticcontainers geplaatst zodat Rotterdammers minder ver moeten lopen. We werken naast het ophalen van afval met verschillende inzamelvoorzieningen zoals de Retourette, de schillenboer, Afval Loont en de nieuwe recyclebakken op de kinderboerderijen. Én, deze zomer gaan we starten met een zomerrooster van wekelijks ophalen van gft. Zo maken we het scheiden van afval nog gemakkelijker!

Waardevol
In Rotterdam willen we meer afval scheiden. Afval bestaat eigenlijk maar voor een klein deel uit echt afval. Papier, glas, textiel, maar ook plastic, drankenkartons en groente-, fruit- en tuinafval (gft) zijn geen echt afval. Ze zijn juist heel waardevol, omdat er weer nieuwe grondstoffen van gemaakt kunnen worden. Van plastic wordt bijvoorbeeld weer nieuw plastic gemaakt. Zo besparen we schaarse grondstoffen en energie. Door afval goed te scheiden, blijft er uiteindelijk heel weinig restafval over en dat draagt bij aan een schone, leefbare en circulaire stad. Een stad waar van afval weer nieuwe grondstoffen gemaakt worden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brigitte Moratis, persvoorlichter Stadsbeheer, 06 22 96 65 62 of ba.moratis@rotterdam.nl