Direct naar de content

Meer investeren in aanpak ondermijning en opbrengst teruggeven aan de maatschappij

Afgepakte criminele goederen teruggeven aan de maatschappij: met deze nieuwe strategie wil Rotterdam het maatschappelijk draagvlak voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit op een innovatieve manier vergroten. Afgelopen jaar is in Rotterdam ervaring opgedaan met deze werkwijze, zo blijkt uit de jaarrapportage 2017.

De gift van een inbeslaggenomen drugsboot aan het Rotterdamse Scheepvaart en Transportcollege najaar 2017 was een goed voorbeeld van deze strategie. Rotterdam wil deze werkwijze uitbreiden. ‘We pakken flink wat geld en goederen af van criminelen. Samen met het Openbaar Ministerie wil ik er voor zorgen dat dit vaker teruggaat naar de wijken die het meest lijden onder deze vorm van criminaliteit. Zo laten we zien dat criminaliteit niet loont en investeren we het geld daar waar dit het hardst nodig is’, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb, die vandaag de jaarrapportage naar de Rotterdamse Raad zond.
Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. In Rotterdam maken de partners, Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, RIEC en de gemeente Rotterdam onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakken deze aan. Dat doen de partners gezamenlijk, ze delen bijvoorbeeld informatie om te kunnen reageren op zaken die niet kunnen kloppen: een winkel waar zelden een klant binnenstapt en kapperszaken zonder stoel. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

Rotterdam wil vernieuwende wegen bewandelen om deze complexe vorm van criminaliteit te voorkomen en te bestrijden. Dit willen we niet alleen doen door vernieuwende werkwijzen, maar ook door ondermijnende criminaliteit waar mogelijk te voorkomen en vroegtijdig te signaleren. Dit vraagt om meer mogelijkheden ten aanzien van informatiedeling voor de overheid en aanpassing van wet- en regelgeving op landelijk niveau.

Ook in 2017 werden er weer aanzienlijke resultaten geboekt (selectie):

  • Vastgoed: 10 bestuurlijke boetes wegens onttrekken van woningvoorraad opgelegd; 17 BIBOB-onderzoeken m.b.t. vastgoed uitgevoerd; kennisbijeenkomst met 6 grote vastgoedeigenaren met als doel het signaleren en voorkomen van misbruik van hun panden; 7 winkelpanden aan de Mathenesserweg getransformeerd naar woningen zodat stichtingen en winkels die zich niet aan de regels houden niet kunnen terugkeren.
  • Drugs: 82 vangsten door het HARC-team; 5.264 kilo cocaïne, 2.708 kilo marihuana, 514 kilo heroïne en 999.321 pillen synthetische drugs in beslag genomen;
  • Financiële transacties en crimineel vermogen: beslag gelegd op circa 73  miljoen euro; 19 geldtransactiekantoren gecontroleerd;
  • Spaanse Polder: 15 integrale controles waarvan 12 binnen de autobranche; 5 bestuurlijke sluitingen; afsluiten BOA-convenant waardoor handhavers van Schiedam en Rotterdam in beide gemeenten kunnen werken.
  • Branches: 16 Bibob-onderzoeken; 6 bestuurlijke sluitingen; 5 vergunningen ingetrokken.

Lees meer hierover:


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter, tel. 06 – 22661917 of me.molenbeek@rotterdam.nl