Direct naar de content

Kettingstraat is eerste permanente Droomstraat

Ondertekening zelfbeheercontract met gemeente. Bewoners nemen straat onder handen

De Kettingstraat in Kralingen-West wordt de eerste straat in Rotterdam waar een door de bewoners bedachte inrichting definitief wordt. Zij veranderen een kaal parkeerterrein in een groene en levendige speel- en ontmoetingsplek. De bewoners van de Kettingstraat zijn met de ondertekening van het zelfbeheercontract nu zelf ‘eigenaar’ van een deel van hun straat, en dus ook verantwoordelijk voor het beheer.

In de zomer van 2015 deden de bewoners van de Kettingstraat als één van de eerste straten mee aan het project Droomstraten van de gemeente Rotterdam. Samen ontwierpen de bewoners hun ideale straat: er kwamen scharrelende kippen, levensgrote lampenkappen en de parkeervakken werden voorzien van mobiele tuintjes. Ook streek Circus Rotjeknor neer om een workshop te geven aan buurtkinderen. Ruim een jaar later is de Droomstraat definitief en in beheer bij de bewoners van de Kettingstraat. “We zijn ontzettend blij dat we een deel van de straat duurzaam mogen vergroenen”, zegt initiatiefnemer en bewoner Ernest van der Kwast. "Samen met de buren gaan we stenen eruit trekken en ruimte creëren voor een mooi plein.”

Droomstraten
Droomstraten maken zichtbaar wat de mogelijkheden zijn om de buitenruimte in de stadswijken beter te benutten voor spelen en ontmoeten. Het verhoogt de woonkwaliteit, de sociale relaties tussen de bewoners en het maakt de wijk aantrekkelijker voor gezinnen. Wethouder Schneider (stedelijke ontwikkeling en integratie) is blij met de initiatieven. “Zelfbeheer heeft een positief effect op de kwaliteit van het openbare groen en de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt”.

In 2015 zijn er ook vijf andere Droomstraten gestart in straten waar veel gezinnen wonen. Dit zijn de Berkelselaan, Blommerdijkselaan, Lamberstusstraat, Peperklip en het project De 3 Straatjes in Middelland. Zij zijn nog bezig met experimenteren met hun woonomgeving als huiskamer, en zij denken na over de verhouding tussen experiment en (semi)permanent. De bewoners hebben intensief met elkaar samengewerkt waarbij hun straat de centrale plek voor ontmoeting en spelen was.

In 2016 hebben nog eens zes droomstraten hun plannen ingediend. Droomstraten worden Droombuurten en de wensen worden uitgebreider. Van een eigen verkeersveiligheidsplan voor de Brancobuurt in Middelland tot een buitensport-circuit voor de verschillende groene parken en plekken van Katendrecht en een familieplein op het Noordplein.

Kansrijke Wijken
Ontmoetingsplekken, speelruimte en extra groen dragen bij aan het doelstelling van het Rotterdams college dat gezinnen prettig kunnen wonen in de stad. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met bewoners, corporaties, investeerders en ondernemers. De inzet is gericht op aantrekkelijke gezinswoningen, goede scholen, meer groen in de wijk en schone straten waar kinderen veilig buiten kunnen spelen.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met communicatiemedewerker Ekin Yazbahar-Sönmez, 06 13428389 of  e.yazbaharsonmez@rotterdam.nl   Edwin Cornelisse, bestuursvoorlichter wethouder Schneider, 06 10064779 of e.cornelisse@rotterdam.nl