Direct naar de content

Jeugdoverlast en –criminaliteit in Rotterdam gedaald

Rotterdamse jongeren veroorzaken minder overlast en plegen minder delicten dan voorgaande jaren. Het aantal delicten is 15% gedaald van 4.616 in 2015 naar 3.922 in 2016. Ook komen minder jongeren in aanmerking met jeugdreclassering. Dit is gedaald van 926 in 2014 naar 760 in 2016.

Aangescherpte aanpak
Van de 265 jongeren die twee jaar geleden nog deel uitmaakten van een problematische jeugdgroep is ruim 75% nu niet meer overlastgevend op straat. Hiermee is de vooraf geformuleerde target op schema waar het gaat om overlast op straat. Wethouder Eerdmans (Veiligheid): “De afgelopen jaren hebben we de aanpak van jeugdoverlast en –criminaliteit in Rotterdam aangescherpt. Het aantal jeugdhandhavers werd verdubbeld van 12 naar 24. Hoewel de problematiek hardnekkig blijft, laten de cijfers zien dat onze aanpak werkt.”

Persoonsgericht
Vanuit het Veiligheidshuis kregen 253 Rotterdamse jongeren onder de 18 in 2016 een persoonsgerichte aanpak. Dit is een daling van 14% ten opzichte van 2015. Naast de aanpak in het Veiligheidshuis wordt ook stevig ingezet op jongeren die nog te ‘licht’ zijn voor het Veiligheidshuis, maar bij wie wel sprake is van structureel overlastgevend of crimineel gedrag in de openbare ruimte. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren uit een jeugdgroep en drugsrunners.
Kopstukken uit de groepen die niet meewerken, voelen dit ook: door jongeren (hinderlijk) te volgen, bouwt de gemeente een dossier op om vervolgens een wijk- dan wel gebiedsverbod te kunnen opleggen. Het wijkverbod is de meest toegepaste bestuurlijke maatregel: 314 in 2016 Daarnaast zijn twee gebiedsverboden opgelegd. Op dit moment worden zo’n 55 jongeren die een negatieve leidersrol vervullen binnen een jeugdgroep zo dicht mogelijk op de huid gezeten.

Blijvend in het vizier
Per juni 2017 zijn er in Rotterdam vijftien geprioriteerde jeugdgroepen. Het aantal jeugdgerelateerde incidenten is gedaald van 15 per 1.000 inwoners in 2014 naar 11 per 1.000 inwoners in 2016. Ook op de andere indicatoren is een dalende trend zichtbaar. Hoewel op basis van de cijfers een aantal wijken kan worden afgeschaald als jeugdoverlast hotspot, is besloten om de huidige twaalf jeugdoverlast hotspots de komende periode nog te continueren. Hiermee houdt de gemeente, ook op nadrukkelijk verzoek van de gebieden, nog een vinger aan de pols.

Ouders aangesproken
Om ouders meer bewust te maken van hun overlastgevende kind(-eren) zet de gemeente in op de Laatste Kans aanpak. De eerste resultaten laten zien dat, door vroegtijdig met ouders in gesprek te gaan, ouders bewust worden van het ongewenste gedrag van hun kinderen. Dit leidt tot een positieve bijdrage van ouders in het beïnvloeden en confronteren van hun kinderen om het ongewenste gedrag te doorbreken. In 2017 is dit uitgebreid tot 30 trajecten met ouders. Eind 2017 volgt er een evaluatie.

U kunt de voortgangsbrief van het programma ‘Stok achter de deur 2015 – 2018’ lezen, die vandaag aan de gemeenteraad is aangeboden.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl