Direct naar de content

Hilton Rotterdam wordt rijksmonument

Nederland kent in totaal bijna 200 rijksmonumenten uit de periode van de wederopbouw 1940 – 1965 waarvan er 26 in Rotterdam staan. Op zaterdag 10 september tijdens de opening van de Open Monumentendag wordt het Hilton Rotterdam één van deze rijksmonumenten. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mevrouw J. Bussemaker heeft na advies van het College van B en W Rotterdam en de Raad voor Cultuur het hotel aangewezen als rijksmonument.

Het Hilton Rotterdam is aangewezen als rijksmonument omdat het gebouw getuigt van de snelle economische groei van Rotterdam in de jaren vijftig; de periode waarin de ergste oorlogsschade was hersteld, de schaarste aan materialen en financiën voorbij was en de leniging van de woningnood goed op gang was gekomen. Het hotel op de hoek van de Weena en de Coolsingel is een van de structuurbepalende gebouwen.

Hilton hotel
Samen met het Hilton Amsterdam (1962) is het gebouwd volgens de uniforme Amerikaanse hotelformule, die hiermee in Nederland werd geïntroduceerd. Nog steeds heeft het hotel uit 1964, omdat de buitenkant en het beddenhuis nagenoeg onveranderd zijn gebleven, de uitstraling van een luxehotel naar dit model. In Rotterdam is het Hilton niet door een architect uit Amerika, maar door de lokale architect Hugh Maaskant ontworpen. Maaskant is verantwoordelijk voor een groot deel van het aanzicht van het Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Zijn gebouwen kenmerken zich door grootschaligheid, monumentaliteit en forse details. Het Hilton hotel is hiervan een goed voorbeeld.

Binnen zijn belangrijke elementen zoals de vide, de gebogen wand met daarachter een glaswand en de glazen wand van de voormalige wintertuin bewaard gebleven, ook de andere glasappliqué van Joop van de Broek is nog in het hotelgebouw aanwezig. Op het dak staat, zowel aan de voor- als achterzijde, de naam Hilton in de originele belettering.

Wethouder Pex Langenberg van Cultuur feliciteert zaterdag 10 september om 11 uur Karin van den Berg, general manager Hilton Rotterdam, met de status van rijksmonument. Karin van den Berg: “Het team van Hilton Rotterdam is trots op het initiatief van onze oprichter Conrad Hilton om in 1963 in Rotterdam een van de eerste internationale hotels in Nederland te openen. Wij zijn verheugd dat het belang van en de waardering voor het gebouw is erkend met de toewijzing van de rijksmonumentstatus.”

Daarna houdt Hugo Bongers de jaarlijkse Monumentenlezing. Deze lezing is de start van de Open Monumentendagen die zaterdag 10 en zondag 11 september in Rotterdam gehouden worden en waarbij allerlei monumenten bezocht kunnen worden. Ook in het Hilton worden rondleidingen verzorgd.


Noot voor de redactie:

Informatie over aanwijzing rijksmonument: Margot van Riessen, communicatie gemeente Rotterdam, tel. 06 51 38 66 92

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: Dolf Muller, woordvoerder, tel 06 10 91 55 93
Informatie over Open Monumentendag: Veronique ter Wolbeek, tel. 06 43 27 13 99.