Direct naar de content

Grote steden willen meldplicht discriminatie

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht pleiten voor een meldcode en -plicht voor discriminatie en racisme. Die zou moeten gelden voor sectoren waar ‘cruciale goederen en diensten worden verdeeld’, zoals arbeid, inkomen, huisvesting en onderwijs.
 

Dat schrijven de wethouders van de G4 die over discriminatie gaan in een brief aan minister Ollongren. Ze stellen voor, onder regie van de aangekondigde nationaal coördinator discriminatie en racisme, een landelijke meldcode en -plicht in te voeren. Volgens de wethouders is bijvoorbeeld de uitzendbranche niet bereid om discriminatie proactief te melden zolang hiervoor een wettelijke basis ontbreekt.

Daarnaast pleiten de wethouders in de brief onder andere ook voor meer inzet op het voorkomen van discriminatie. Gemeenten zouden hiervoor budget van het Rijk moeten ontvangen.

Eerder dit jaar ontstond een wereldwijd debat over discriminatie en racisme. In verschillende steden gingen duizenden mensen de straat op om zich uit te spreken tegen racisme. ‘De Black Lives Matter-beweging vestigde eens en te meer de aandacht op het diep en wijdverspreide probleem van racisme en discriminatie in onze maatschappij. De erkenning van het probleem alleen is onvoldoende. Een gezamenlijke aanpak met concrete actie is waar wij voor aan de lat staan.’, zo benadrukt wethouder Bert Wijbenga namens de G4 collega’s.

De G4 hebben ieder programma’s om institutioneel racisme en discriminatie op te sporen en uit te bannen, maar willen nog intensiever samenwerken om hieraan nog meer te kunnen doen.