Direct naar de content

Bureau Rijnmond krijgt derde seizoen

Regionaal opsporingsprogramma blijkt zeer succesvol

Voor een veiligere samenleving is samenwerking tussen politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten, en met bewoners, nodig. Juist met opsporingsberichtgeving is het betrekken van bewoners in de regio belangrijk. Het regionale opsporingsprogramma op RTV Rijnmond sluit daar zo goed bij aan, dat politie, OM, TV Rijnmond, gemeente Rotterdam en regiogemeenten gezamenlijk hebben besloten een derde seizoen te gaan maken. Wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid): "Bureau Rijnmond heeft een sneeuwbaleffect. Naast televisie zetten we ook andere middelen in, zoals sociale media. Regionale kijkers kunnen politie en OM met hun tips nog beter helpen zaken op te lossen. En bovendien kunnen we zo meer slachtoffers helpen." 
 

Tot voor kort beperkten de mogelijkheden voor opsporingsberichtgeving zich tot het plaatsen van berichten in huis–aan-huis-bladen en, soms via Opsporing Verzocht en Hart van Nederland. Een beperking, want de eerste kent niet de mogelijkheden van bewegende beelden en de andere twee waren over het algemeen ongeschikt om ook de wat kleinere zaken onder de aandacht te brengen. En juist die kleinere zaken kunnen een grote impact op het slachtoffer hebben. Deze dicht-bij-huis-criminaliteit is vaak van grote invloed op het veiligheidsgevoel van de burger. Bureau Rijnmond is daarom een zeer welkome aanvulling gebleken en voldoet aan de behoefte om ook recht te doen aan de slachtoffers van wat kleinere criminaliteit.

Resultaten
Dit jaar werden 99 tips gegeven. In eerste helft van 2016 werden 33 verdachten aangehouden in 130 zaken. Dit is nagenoeg gelijk aan de eerste helft van 2015. Soms levert een uitzending niet direct, maar wat later resultaat op. In 2016 werden alsnog 12 verdachten aangehouden voor zaken die in 2015 werden uitgezonden. De getoonde zaken variëren van winkeldiefstal tot levensdelicten. Zoals de moord op krantenbezorgster Anita. De uitzending leverde enorm veel tips op. Maar ook een geweldszaak in Hellevoetsluis, de beroving van een buschauffeur in Dordrecht en de straatroven in Maassluis zijn in de uitzending aan de orde geweest. Ook wordt in Bureau Rijnmond aandacht besteed aan hoe bewoners bijvoorbeeld fietsendiefstal kunnen voorkomen.
Wethouder Joost Eerdmans is tevreden over de geboekte resultaten: “Er wordt goed door alle betrokken partijen samengewerkt. En er worden zaken opgelost. Soms komen er veel tips binnen, soms een enkele. Maar als die enkele de zaak helpt op te lossen, dan is dat geweldig. Dat geldt niet alleen voor Rotterdam, maar voor het hele Rijnmondgebied”.

Bureau Rijnmond
RTV Rijnmond zendt in 2017 opnieuw veertig afleveringen uit van Bureau Rijnmond. Sommige zaken worden extra onder de aandacht gebracht via twitter en andere social media, om zo nog meer de hulp te vragen van bewoners bij het lossen ervan. Het programma komt tot stand door een intensieve samenwerking tussen gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie en RTV Rijnmond. De keuze van zaken die in Bureau Rijnmond te zien zijn, wordt bepaald door het OM en de politie en is afhankelijk van de (ernst van de) zaak. Ook in 2017 dragen de regiogemeenten financieel bij aan de productiekosten.

Bureau Rijnmond is weer te zien vanaf 12 januari 2017 om 17.30 uur (met een herhaling elk uur). Juist de combinatie tussen de zwaardere delicten en de kleinere dicht-bij-huis-criminaliteit en preventie, maakt Bureau Rijnmond tot de top vijf van de best bekeken programma’s van RTV Rijnmond. Het programma staat in die top vijf zij-aan-zij met het nieuws, weer, sport en het programma ‘7 minuten’.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Verhulp, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-51 26 63 15 of c.verhulp@rotterdam.nl