Direct naar de content

Aanhoudingen en tips dankzij ‘Bureau Rijnmond’

Donderdag 25 juni is de laatste aflevering van ‘Bureau Rijnmond’ voor de zomerstop uitgezonden, het programma waarin politie en Openbaar Ministerie de hulp inroepen van het publiek bij de het oplossen van misdrijven. De afgelopen reeks uitzendingen leverde diverse aanhoudingen, tips en andere waardevolle informatie op. Sinds de start op 8 januari zijn 23 afleveringen uitgezonden. In deze afleveringen werden verdachten getoond van misdrijven uit de gehele regio. Van enkele ernstige misdrijven waarvan geen beelden beschikbaar waren, zijn reconstructies uitgezonden. De meeste zaken die behandeld werden betroffen overvallen, maar ook pinnen met gestolen passen en straatroven kwamen in de uitzendingen voor.

‘Bureau Rijnmond’ startte op 8 januari 2015 dankzij een financiële bijdrage van een aantal gemeenten in de regio. De grootste bijdrage is geleverd door de gemeente Rotterdam. Wethouder Joost Eerdmans (o.a. Veiligheid) kijkt tevreden terug op de eerste helft van het seizoen: "Het programma roept de hulp van Rotterdammers en de regio in. We zien de resultaten al na de eerste helft van het eerste seizoen. Zo maken we met z'n allen Rotterdam en de regio veiliger. Na de zomervakantie gaat het programma door en kunnen Rotterdammers weer meehelpen om verdachten zo snel mogelijk te vinden zodat ze veroordeeld kunnen worden."

Aanhoudingen
Kijkers van het programma werden opgeroepen zich bij de politie te melden met tips en informatie. Dat leverde goede resultaten op. Tot twee keer toe was het een moeder die haar eigen zoon herkende van de beelden. In een van de eerste afleveringen toonden we een man die had ingebroken bij een woning aan de Speedwellstraat. Hij werd door zijn moeder herkend en aangegeven bij de politie. Twee weken geleden toonden we de twee verdachten van een poging straatroof op de Sluysstraat. Eén van de verdachten werd door Bureau Rijnmond door zijn moeder herkend. De man en zijn medeverdachte hebben zichzelf daarop aangegeven bij de politie. Vorige week werd een verdachte van een winkeldiefstal op de Mgr Nolenslaan herkend door een familielid, waarop de 30-jarige man besloot zichzelf te melden.

Aansprekende zaken
Eén van de meest spraakmakende zaken uit Bureau Rijnmond waren de ongeregeldheden in Rome naar aanleiding van de wedstrijd AS Roma-Feyenoord. De beelden van 31 verdachten werden getoond. In de meeste gevallen meldden de verdachten zich zeer snel na de uitzending. Sommigen lieten het niet zo ver komen en meldden zich al voor de beelden openbaar werden gemaakt. In het najaar zal het OM tijdens een aantal zittingsdagen de zaken tegen de 44 verdachten afdoen. Ook de verdachten van een zware mishandeling in de Witte de Withstraat konden worden aangehouden evenals de zogenoemde ‘treinduwer: een man gaf op station Blaak een reiziger een duw vlak voor het moment dat een trein aan kwam rijden.

De medewerking van het publiek werd gevraagd in aansprekende zaken, maar ook in minder ‘grote’ zaken, zoals zakkenrollerij en door het tonen van sieraden die bij een inbraak waren buitgemaakt. Het programma ging samenwerking met een andere eenheid niet uit de weg. Zo werden beelden van een overval in Delft getoond, nadat ook op TV West (‘Team West’) aandacht was besteed aan deze zaak. Andersom zijn beelden van verdachten van brandstichting in De Markthal in Rotterdam ook bij ‘Team West’ getoond omdat er een mogelijke link was met de regio Den Haag.

Tips
Naast de aanhoudingen leverde het programma nog 75 tips op. Soms leidt een tip niet tot direct resultaat, maar heeft het wel invloed op het verloop van een onderzoek. Daarom blijft informatie van de kijkers altijd heel belangrijk.

Openbaar Ministerie
Regelmatig heeft het Openbaar Ministerie uitleg gegeven over opsporingsberichtgeving, waarvoor uiteindelijk altijd een officier van justitie verantwoordelijk is, en zaken die voor de rechtbank werden gebracht. Zo werd bijvoorbeeld een uitgebreide toelichting gegeven op vermissingszaken die in het nieuws waren en op enkele zaken die mede dankzij opsporingsberichtgeving aan de rechtbank konden worden voorgelegd.

Burgernet
Buiten opsporingszaken werden in ‘Bureau Rijnmond’ ook preventietips gegeven. Zo is bijvoorbeeld een item getoond over Burgernet. Na uitleg over Burgernet in de uitzending konden 500 nieuwe aanmeldingen worden genoteerd.

‘Bureau Rijnmond’ is vanaf 3 september weer elke donderdagmiddag rond half zes te zien op RTV Rijnmond en wordt vervolgens elk uur herhaald tot de volgende dag 17.00 uur.


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maj-Britt van Raalte, bestuursvoorlichter wethouder Eerdmans, 06-12 65 88 13 of m.vanraalte@rotterdam.nl