Charlois start project Ik Ben Wij om via dialoog radicalisering tegen te gaan
Flashmob | 18 november | 11.00 uur | Winkelcentrum Zuidplein | Voor de HEMA
Rotterdam, 17 november 2015 – Tijdens een kick-off bijeenkomst in winkelcentrum Zuidplein start woensdag 18 november het project ‘Ik Ben Wij’. Burgemeester Aboutaleb zal het officiële startsein geven voor het project. Vervolgens worden aanwezigen uitgenodigd om mee te doen met een Flashmob.
Het project ‘Ik Ben Wij’ is een initiatief van vice-voorzitter Soma Sirini van de gebiedscommissie Charlois en jongeren uit het gebied en is ontstaan na de bijeenkomsten die burgemeester Ahmed Aboutaleb in Rotterdam organiseerde naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Met ‘Ik Ben Wij’ willen de initiatiefnemers bevorderen dat mensen met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen die momenteel spelen in de samenleving. Soma Sirini: “De onzekere wereld om ons heen vraagt erom dat we met elkaar het gesprek aangaan. Het woord en de dialoog is het belangrijkste wapen om radicalisering en geweld tegen te gaan. De gebeurtenissen van afgelopen vrijdag in Parijs laten zien hoe ongelofelijk belangrijk dat is. Het project komt daarom ook geen moment te vroeg”.
Scholentour G1000
Een belangrijk onderdeel van het project is een scholentour die in november is gestart. Onder leiding van de Stichting LOKAAL gaan leerlingen uit het voortgezet onderwijs met elkaar in dialoog over onderwerpen als gebruik van sociale media, pesten, radicalisering en verruwing van de samenleving. Het G1000-project van LOKAAL brengt de grootstedelijke dialoog op gang op een vernieuwende manier, namelijk door middel van het socratisch gesprek. Deze manier is scherp van inhoud, maar humaan van toon. Hierbij worden fundamentele vragen gesteld, met als doel het doorbreken van vooroordelen en het helder krijgen van kwesties: de deliberatieve democratie in actie.
Wijkhelden
Tijdens de bijeenkomsten op de scholen komen ook wijkhelden aan het woord. De wijkhelden zijn mensen die een belangrijke rol vervullen in een wijk en die vaak een voorbeeldfunctie hebben. De groep van wijkhelden wordt op dit moment samengesteld maar zal bestaan uit mensen die afkomstig zijn uit diverse geledingen in de samenleving. Daarbij moet gedacht worden aan wijkagenten, actieve vrijwilligers en vertegenwoordigers van verschillende religieuze groeperingen.
Voor informatie over de flashmob en het ‘Ik Ben Wij’ project kunt u contact opnemen met Hans Donker, communicatieadviseur Gemeente Rotterdam. jg.donker@rotterdam.nl 06 12867884 Voor meer informatie over het G1000-project van LOKAAL kunt u contact opnemen met Abdellah Dami (abdellah.dami@lokaal.org ) 010 443 30 60).