Direct naar de content

Gemeente Rotterdam start JES-traject voor jongeren met schulden

De gemeente Rotterdam is gestart met de aanpak Jongeren en Schulden (JES), speciaal ontwikkeld voor jongeren met problematische schulden en minimale afloscapaciteit. Met deze regeling biedt de gemeente jongeren een kans om schuldenvrij een betere toekomst tegemoet te gaan.

Werken aan toekomstperspectief

Het JES-traject is een begeleiding van 18 maanden waarin de gemeente samen met jongeren werkt aan hun toekomstperspectief. Een belangrijk aspect van het traject is dat jongeren schulden terugbetalen zonder financieel af te lossen. In plaats daarvan moet een waardevol persoonlijk doel behaald worden. Voor studerende jongeren betekent dit bijvoorbeeld dat de focus ligt op het behalen van een diploma, wat zorgt voor meer bestaanszekerheid en een schuldenvrije start in hun carrière.

JES richt zich op jongeren tussen de 18 en 26 jaar met problematische schulden, vaak studerenden met een DUO-uitkering of een laagbetaalde bijbaan. Deelname is mogelijk voor jongeren die bereid zijn te werken aan persoonlijke doelen.

Wethouder Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening, Toeslagen en Taal): “Met het aanbieden van het JES-traject binnen onze gemeentelijke regelingen, zetten we als gemeente Rotterdam een belangrijke stap in de strijd tegen schulden onder jongeren. Op deze manier krijgen Rotterdamse jongeren met een minimale afloscapaciteit de kans om schuldenvrij te starten aan zijn of haar toekomst.”

Het JES-traject is gestart naar aanleiding van een motie van GroenLinks, waarin werd opgeroepen tot gerichte ondersteuning van jongeren met problematische schulden. De motie onderstreepte het belang van een toekomstgerichte aanpak die jongeren helpt hun schuldenlast structureel te verlichten en maatschappelijke kansen te vergroten.

Jongerenloket

Jongeren met schulden kunnen zich melden bij het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam. Medewerkers van het loket beoordelen samen met de jongere welke hulpverlening het beste past. Jongeren die niet in aanmerking komen voor JES worden begeleid naar andere hulptrajecten. Contact opnemen kan via telefoonnummer 010 267 13 00 of e-mail (info@jongerenloket.rotterdam.nl). Kijk op www.rotterdam.nl/jongerenloket-professionals voor meer informatie over het Jongerenloket Rotterdam.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marije Romijn, bestuursvoorlichter wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening, Toeslagen en Taal). Telefoonnummer 06-41316524 of m.romijn@rotterdam.nl