Direct naar de content

Gemeente Rotterdam houdt ruimte voor maakindustrie op oud Hunter Douglas-terrein

De gemeente Rotterdam heeft besloten dat het voormalige Hunter Douglas-terrein in Feijenoord herontwikkeld mag worden, maar wél met de voorwaarde dat er minimaal 33.000 m² aan bedrijfsruimte komt. Economie-wethouder Robert Simons is helder: “Met dit besluit houden we ons aan onze belofte om genoeg bedrijfsruimte in Rotterdam beschikbaar te houden. Door deze voorwaarde te stellen, geven we de maakindustrie de ruimte die ze nodig heeft. Dat is niet alleen goed voor onze economie, maar ook voor de banen van Rotterdammers.”

In 2020 is Hunter Douglas gestopt met de productie van aluminium zonweringen in Rotterdam. Sindsdien wacht het grote bedrijfsterrein aan de Piekstraat, in de wijk Feijenoord, op een nieuwe bestemming. De afgelopen periode heeft de gemeente gesprekken gevoerd met eigenaar 3G Capital om uitgangspunten te formuleren voor de toekomstige ontwikkeling van het terrein. 3G Capital biedt het terrein te koop aan, en met de duidelijke randvoorwaarden die de gemeente nu heeft vastgesteld, borgen we de bestemming van het terrein voor bedrijven.

Het voormalige Hunter Douglas-terrein is één van de laatste binnenstedelijke watergebonden locaties met een hogere milieucategorie (HMC). Door de ligging nabij water is dit terrein bij uitstek kansrijk voor de maritieme maakindustrie, een sector die van vitaal belang is voor zowel de Rotterdamse als de nationale economie. De gemeente stelt nu de voorwaarde dat er op de locatie minimaal 33.000 m² aan bedrijfsruimte komt, waarvan 18.000 m² voor milieucategorie 3.1. Op basis van deze voorwaarden kan de verkopende partij een nieuw plan uitwerken voor het gebied.

De afgelopen jaren zijn veel bedrijventerreinen getransformeerd ten behoeve van woningbouw. Het gemeentebesluit om het Hunter Douglas-terrein grotendeels te bestemmen voor de maakindustrie, is dan ook een trendbreuk. “Met ons Actieplan Bedrijfsruimte hebben we ons voorgenomen om genoeg plek te houden voor de maakindustrie in de stad. Vakmensen blijven keihard nodig, nu en in de toekomst, onder andere voor de energietransitie. Dit besluit draagt hier direct aan bij en biedt volop kansen voor onze Rotterdamse ondernemers’’, aldus Simons.

Lees hier de raadsbrief.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Leon Stooker, bestuursvoorlichter wethouder Robert Simons, 06 – 423 104 86 of l.stooker@rotterdam.nl