Direct naar de content

Gemeente reserveert geld voor beter benutten en verduurzaming Spaanse Polder

Gemeenteraad akkoord met herinvesteren deel opbrengst grond.

De afgelopen jaren is het industriegebied de Spaanse Polder zichtbaar verbeterd. Met succes werd en wordt gewerkt aan de aanpak van ondermijning, een groot aantal leegstaande bedrijfskavels werd ingevuld met bedrijven met meerwaarde voor gebied en stad. En vele ondernemers en eigenaren investeerden zelf in renovatie, verduurzaming of sloop/nieuwbouw van hun pand. De Spaanse Polder is nog niet klaar. Het gebied moet uitgroeien tot het meest groene en duurzame bedrijventerrein voor zware bedrijvigheid ter wereld. Op voorstel van het college, ging de gemeenteraad vandaag akkoord met het herinvesteren van een deel van de opbrengst van de grond in het gebied.

Rotterdam heeft een toenemende schaarste aan bedrijfsruimten voor specifieke soorten bedrijvigheid. De Spaanse Polder is voor die bedrijvigheid een goede plek, omdat er geen woningbouw is gepland. Samen met de Bedrijvenraad Spaanse Polder, vele ondernemers en eigenaren zet Rotterdam zich in voor het beter benutten van de schaarse bedrijfsruimte, maar ook het duurzaam en toekomstbestendig maken van het gebied. De gemeenteraad ging vandaag akkoord met het reserveren van € 7,5 miljoen van de opbrengst van de grond, om in te zetten in dit grootste industrieterrein van de stad. Een uitzondering, want de opbrengst zou normaliter naar de algemene middelen van de gemeente gaan.

De investeringen zullen worden ingezet in lijn met de gezamenlijke gebiedsvisie voor de Spaanse Polder: De groene longen van de Rotterdamse economie’. Tussen nu en 2035 moet het gebied uitgroeien tot het meest groene en duurzame bedrijventerrein voor zware bedrijvigheid ter wereld. Het industriegebied is met 1.200 bedrijven en 16.000 arbeidsplaatsen van essentieel belang voor de economie van Rotterdam. Investeren in de Spaanse Polder draagt daarnaast in belangrijke mate bij aan stedelijke doelstellingen ten aanzien van energietransitie (denk aan energieopwekking, CO2 reductie en lokale energie/warmte netwerken), circulariteit en klimaatadaptatie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rob Hageman, bestuursvoorlichter wethouder Chantal Zeegers, 06 – 235 040 18 of r.hageman@rotterdam.nl