Direct naar de content

Gemeente komt met influencercampagne en livechat voor jongeren met geldzorgen

Steeds meer jongeren en jongvolwassenen onder de 27 jaar maken zich zorgen over geld. Veelal in stilte. Met een livechat en influencercampagne nodigt de gemeente hen uit om hun geldzorgen te bespreken. Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal): “Wat de oorzaak ook is, je staat er niet alleen voor. We hebben regelingen voor inkomensondersteuning en hulp bij schulden. Dus laten we samen bespreken hoe de gemeente kan helpen.”

De gemeente en een zestal jonge influencers hebben de krachten gebundeld in een campagne om geldzorgen bespreekbaar te maken onder Rotterdamse jongeren. Deze loopt van 4 december tot eind januari. Dan delen de influencers video’s op Instagram waarin ze hun eigen geldzorgen bespreken of hun volgers aansporen om bij de gemeente aan te kloppen voor hulp of advies.

Anoniem en laagdrempelig
Naast de Instagramcampagne komt de gemeente met een livechat op rotterdam.nl/geldzorgen. Zo kunnen jongeren anoniem en laagdrempelig vragen stellen of hun geldzorgen bespreken. Uiteraard blijft de gemeente ook goed bereikbaar via de telefoon. De boodschap van de campagne is dan ook: “Heb je geldzorgen? Bij de gemeente is er een optie voor hulp. Bel 14 010 en kies optie 4 of chat anoniem via rotterdam.nl/geldzorgen.”

Het kan iedereen gebeuren
Rotterdam telt ruim 200 duizend jongeren onder de 27 jaar. Dat is bijna 33 procent van de bevolking. Zo’n 85.000 Rotterdammers leven rond de armoedegrens. Ongeveer 50.000 Rotterdammers hebben schulden. In totaal leven 9.700 jongvolwassenen (15-30 jaar) in een huishouden met een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum. Dat is 8 procent van alle jongvolwassenen in die leeftijdsklasse waarvan het inkomen bekend is in Rotterdam. De campagne van de gemeente richt zich op een bredere groep dan jongeren met schulden.

Een abonnement of contract afsluiten, shoppen op afbetaling, onhandige keuzes of domme pech. Het kan iedereen gebeuren. Maar voor veel jongeren zijn de gevolgen niet te overzien en kampen ze als gevolg met geldzorgen. Deze lopen uiteen van het hebben van schulden. Tot onzekerheid over het al dan niet kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud. Of niet kunnen meedoen in de maatschappij. Armoede is een belangrijke risicofactor. Het kan de ontwikkeling van jongeren ernstig negatief beïnvloeden, zo constateerde het rapport de Staat van de Jeugd al eerder.

Snelle en duurzame oplossing
Mohamed-Hoesein: “Dat zoveel jongeren geldzorgen hebben, is al erg. Maar dat ze die niet bespreken, laat staan hulp zoeken, gaat me echt aan het hart. Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel stress dat met zich meebrengt, vooral voor zulke jonge mensen. En dat terwijl er wel degelijk hulp beschikbaar is. Ik roep jongeren die geldzorgen hebben op om de gemeente op te zoeken. Want hoe eerder je aanklopt, des te groter de kans op een snelle en duurzame oplossing.”

Hulp bij geldzorgen
De gemeente is er voor alle Rotterdammers met geldzorgen. Zij kunnen aankloppen bij de VraagWijzer of bellen naar 14 010 en kiezen voor optie 4. Op de website www.rotterdam.nl/geldzorgen staat meer informatie over de regelingen, toeslagen en het hulpaanbod en kunnen Rotterdammers ook anoniem chatten. Ondernemers met geldzorgen kunnen op www.ondernemen010.nl/geldzorgen terecht.

Deze influencers werken mee aan de campagne:

  • Zakia Bouhaulin (@zakiapicolina);
  • Rarko (@rarko10);
  • Charo Chavelli (@rotterdamse.poetsqueen);
  • Ruwhel Emers (@ruwhel);
  • Christina Valerie (@notsosadgrl);
  • Venus Bijleveld (@iammamaqueen).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alberta Opoku, woordvoerder wethouder Natasha Mohamed-Hoesein, 06 121 126 27 a.opoku@rotterdam.nl.