Erasmusspeld voor Geert Bierling
Op woensdag 6 juli heeft hij de Erasmusspeld ontvangen uit handen van burgemeester Aboutaleb. De stadsbeiaardier en -organist kreeg de Rotterdamse onderscheiding tijdens zijn afscheidsconcert in de Burgerzaal van het Stadhuis uitgereikt. Met de Erasmusspeld eert de stad mensen die langdurig als vrijwilliger actief zijn voor de Rotterdamse samenleving.
Dhr. G. Bierling (1956) ontving de onderscheiding vanwege zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van de orgelmuziek in Rotterdam en het behoud van historische orgels in de stad. Hij is per 1 juli 2022 met pensioen gegaan.
Rotterdam kent een lange traditie als beiaardstad. Al sinds 1556 bespeelt een onafgebroken rij aan stadsbeiaardiers de carillons. Bierling werd in 1990 aangesteld, als 16e stadsbeiaardier in rij. Hij bespeelde het instrument in Delfshaven, de Laurenstoren en de toren van het Rotterdamse stadhuis.
Stadsorganist
Als stadsorganist bespeelde hij het Standaart-concertorgel uit 1918 in de Burgerzaal tijdens ontvangsten, diners en huwelijken. Ook organiseerde hij kamermuziekconcerten, waarbij hij zelf als solist meespeelde.
In de Doelen bespeelde hij het Flentroporgel uit 1968 in de Grote Zaal. Hij gaf dit orgel een nieuwe impuls door avondconcerten te organiseren, internationale gastorganisten uit te nodigen en bekende orkeststukken te bewerken voor het orgel. Die ‘concerts populaires’ zijn zeer geliefd bij een groot publiek. Verder bedacht Bierling bijzondere projecten. Zo combineerde hij orgel met dans en verrijkte hij de vertoning van oude, stomme films met orgelmuziek. Die activiteiten voerde hij in aanvulling op zijn taak als stadsorganist uit.
Vrijwilligerswerk
Met zijn inspanningen voor de orgelcultuur heeft Bierling de positie van het orgel stevig verankerd in het Rotterdamse muziekleven. Zo was hij de oprichter van Stichting Stadsmuziek. Via deze stichting kunnen inwoners van Rotterdam onder meer gratis concerten bijwonen in de Burgerzaal of in de Stadhuistuin.
Pelgrimsvaderskerk
Bierling was ook verantwoordelijk voor de restauratie van het historische Batz-Witte orgel uit 1855 in de Pelgrimsvaderskerk. Als vaste organist van de kerk begeleidde hij reguliere diensten. Daarnaast organiseerde hij iedere maand een zaterdagmiddagconcert en concerten voor kamermuziek.
Over de Erasmusspeld
De zilveren Erasmusspeld toont de beeltenis van filosoof en humanist Desiderius Erasmus. Met de Erasmusspeld eert Rotterdam mensen die gedurende vele jaren als vrijwilliger actief zijn geweest voor de Rotterdamse samenleving.
Meer informatie over de zeven verschillende Rotterdamse onderscheidingen vindt u op de gemeentelijke website.