Week tegen Kindermishandeling
18 november tot en met 24 november 2019
In Rotterdam hebben gemiddeld twee kinderen per klas te maken met geweld thuis. Daarom besteedt de gemeente Rotterdam in samenwerking met onderwijspartners extra aandacht aan kinderrechten en kindermishandeling tijdens de week tegen Kindermishandeling. Zo zijn er op scholen gastlessen door voormalig slachtoffers en theatergroepen, om het onderwerp bespreekbaar te maken. Ook vindt er de STRONG-mars van honderden studenten plaats om aandacht te vragen voor kindermishandeling. Hiervoor geeft wethouder Bokhove van Mobiliteit, jeugd en taal het startschot.
Het Rotterdamse thema dit jaar voor de Week tegen Kindermishandeling is ‘Praat maar, ik luister’. Kinderen die thuis in een onveilige situatie opgroeien praten daar vaak met niemand over. Het is daarom belangrijk dat deze kinderen het gevoel krijgen dat er iemand is die naar ze wil luisteren: hun sportcoach, de buurvrouw of leraar. Scholen werken mee en bieden gastlessen en theatervoorstellingen om kindermishandeling bespreekbaar te maken in de klassen.
Rotterdamse Kinderrechten Award én Festival
Officieel start in Rotterdam de week tegen Kindermishandeling met de uitreiking van de Rotterdamse Kinderrechten Award op 18 november. Dat gebeurt in de Openbare Basisschool Pierre Bayle aan het Alberta Wellingpad 6 van 16.00 uur tot 18.30 uur.
Dit jaar vindt er zondag 17 november ook al het Kinderrechten Festival plaats vanaf 10 uur in het Plaswijckpark. Dit wordt georganiseerd door Thuis op Straat, Unicef, Plaswijckpark en de gemeente. Bezoekers aan het park kunnen deelnemen aan verschillende leuke activiteiten rondom het thema kinderrechten. Voor ongeveer duizend kinderen die te maken hebben met de gevolgen van armoede, is het ook mogelijk gemaakt het Plaswijckpark te bezoeken op die zondag. De kinderen zijn voorgedragen door organisaties als de Voedselbank, Thuis op Straat, Big Brother, Big Sister en AZC Beverwaard. Wethouder Saïd Kasmi legt namens het college een bezoek af aan het Kinderrechten Festival.
STRONG voor kinderrechten en tegen kindermishandeling, 22 november
Het STRONG-project (Supporting The Rights Of New Generations) van het Albeda college wil dat de kinderrechten in Nederland gerespecteerd worden en dat kindermishandeling stopt. Op de school worden studenten in de sociale sector door de leerjaren heen gestimuleerd om stelling te nemen tegen kindermishandeling. Een deel van de leerlingen is zelf slachtoffer geweest van mishandeling. Op school krijgen zij de ruimte om hun ervaringen te vertellen en te verwerken, en weer vertrouwen in de samenleving te krijgen. Geleidelijk worden zij zich bewust van hun verantwoordelijkheid als toekomstig professional om mishandeling bij nieuwe generaties te stoppen en te voorkomen. Studenten van het Albeda organiseren hiervoor al een aantal jaar verschillende activiteiten:
1. Landelijke MBO Kinderrechten Conferentie op de Erasmus Universiteit te Rotterdam. 6e Editie, 20 november
Tijdens de conferentie komen studenten in contact met wetenschappers en andere professionals. De aanwezigen worden tijdens de conferentie aangezet tot nadenken over kinderrechten en krijgen handvatten om in de beroepspraktijk rechten van kinderen te bewaken. Ongeveer duizend mbo-studenten van sociale opleidingen uit heel het land komen erop af.
2. Jaarlijkse mars en debat voor de rechten van het kind, 22 november
Om 13.00 uur heet wethouder Bokhove honderden studenten welkom en geeft zij het startsein voor de mars vanaf het Stadhuisplein naar Debatcentrum Arminius. Hier vindt het debat plaats over kindermishandeling en wat mbo-studenten als toekomstige professionals hierin kunnen betekenen, met professionals, politici en ervaringsdeskundigen.
3. Studenten spelen/begeleiden het Kinderrechtenspel op Rotterdamse scholen
Tweedejaarsstudenten bezoeken tijdens de Week tegen Kindermishandeling klassen in de bovenbouw van de basisschool en brugklas van de middelbare school om het kinderrechtenspel te spelen. Het kinderrechtenspel is een methodiek met twee doelen:
• Kinderen leren dat er kinderrechten zijn en wat die rechten globaal inhouden.
• Professionals krijgen de mogelijkheid om niet-pluis situaties te signaleren en hun leerlingen zo nog beter te leren kennen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Breimer, bestuursvoorlichter wethouder Bokhove, 06-41316567 of t.breimer@rotterdam.nl