Direct naar de content

Olieverfportret van Koning Willem-Alexander in de maak voor Collegekamer

Portretschilder Richard van Klooster krijgt de opdracht

In de Collegekamer van het Rotterdamse stadhuis vergadert iedere dinsdagmiddag het college van Burgemeester en Wethouders. Sinds de eerste vergadering, op dinsdag 17 augustus 1920, kijken de staatshoofden over hun schouders mee. Op dit moment zijn de wanden bedekt met portretschilderijen van de laatste vier Koninginnen: Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Na de zomer komt daar Koning Willem-Alexander bij. Portretschilder Richard van Klooster zal de Koning in olieverf op linnen vereeuwigen.

Het portret van Koning Willem-Alexander komt op de plek waar nu nog het portret van Koningin Juliana hangt. Dat wordt verplaatst naar de zijwand rechts, bij Wilhelmina en Emma. Het portret van Koningin Beatrix blijft op zijn plaats, boven de marmeren schouw.

De eerste steen van het stadhuis werd gelegd door Koningin Wilhelmina, op 15 juli 1915. Om haar verbondenheid met Rotterdam te tonen, schonk zij in 1917 een portret van haar vader, Koning Willem III. Koningin Wilhelmina was zelfs bereid voor haar eigen portret te poseren, liet zij in maart 1918 per brief aan het gemeentebestuur weten. Haar achterkleinzoon Koning Willem-Alexander poseert niet voor zijn Rotterdamse staatsieportret. Richard van Klooster werkt met uniek fotomateriaal en rasterfoto’s van het Koninklijk Huis. Richard van Klooster: “Ik vind het een eervolle opdracht om een officieel portret van de Koning te maken dat straks deel uitmaakt van deze reeks unieke schilderijen.”

Selectie portretschilder
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft deskundigen in de stad om advies gevraagd over kandidaat-kunstschilders die nog de klassieke techniek van het portretschilderen beheersen. Na een selectieronde, waarin o.a. gekeken is naar prijs en vestigingsplaats (niet-Rotterdamse kunstenaars vielen af), bleven twee kandidaten over. Burgemeester Aboutaleb, wethouder Kunst & Cultuur Antoinette Laan en algemeen directeur Philippe Raets kozen unaniem voor Richard van Klooster. Hij vervaardigt portretten in opdracht, bijvoorbeeld van de laureaten van de Gerrit den Braber Muzeprijs.

Portretten in de Collegekamer van het stadhuis in Rotterdam

Naam

Kunstenaar

Jaartal

Schenker

Bijzonderheden

Willem III

regeringsperiode 1849- 1890

Pieter de Josselin de Jong (1861-1906)

1891

Koningin Wilhelmina

Copia (geschilderde kopie, origineel in paleis Het Loo). Schilder ontving gouden medaille van Willem III en diverse onderscheidingen tijdens wereldtentoonstellingen (o.a. Parijs en St. Louis).

Emma regentes 1890-1898

Jan Veth (1864-1925)

1918

H. de Jongh

Gelijkend portret in Rijksmuseum. Vooraanstaand portretschilder in zijn tijd.

Wilhelmina
regeringsperiode 1898-1948

Herman Mees (1880-1964)

1934-1936

 

 

Wilhelmina poseerde zelf voor haar portret. Mees was befaamd om zijn portretten van professoren en Rotterdamse zakenlieden.

Juliana
regeringsperiode 1948-1980

Adrianus van der Plas (1899-1974)

1951

 

Van der Plas wilde geen typisch staatsieportret, Juliana ging akkoord en poseerde twee maal in het stadhuis. Tijdgenoten prezen Van der Plas om zijn vakmanschap, psychologisch inzicht en lef.

Beatrix
regeringsperiode 1980-2013

Rien Bout (1937-2003)

1981

 

Bout schilderde ook het staatsieportret van Beatrix voor de gemeente Kampen (1985). In 2000 werd hij in Monaco onderscheiden met de prestigieuze Unescoprijs.

 Zie ook: www.richardvanklooster.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl