Direct naar de content

Rotterdamse aanpak ondermijnende criminaliteit succesvol

De aanpak van ondermijnende criminaliteit in Rotterdam heeft duidelijk resultaat gehad. Dat laten de cijfers van 2015 zien, waarin € 10 miljoen crimineel vermogen en 560 kilo cocaïne / heroïne in beslag is genomen en 326 hennepkwekerijen zijn ontmanteld. Ondermijnende criminaliteit is niet direct zichtbaar – denk aan drugshandel, illegaal gokken en witwassen van crimineel geld – maar heeft wel grote maatschappelijke gevolgen. Daarom is de aanpak een speerpunt in het veiligheidsbeleid van Rotterdam, in samenwerking met het Openbaar Ministerie, de Politie en Belastingdienst. Juist omdat ondermijnende criminaliteit niet direct zichtbaar is, is betrokkenheid van bewoners bij de aanpak cruciaal.

Het versterken van deze integrale samenwerking is een belangrijke voorwaarde om ondermijning effectief aan te pakken. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “ondermijnende criminaliteit bestrijden is een kwestie van de lange adem en vereist intensieve samenwerking met onze partners. Maar vooral de betrokkenheid van buurtbewoners is belangrijk. Als zij het gevoel hebben dat er iets niet klopt in hun woonomgeving, moeten zij die signalen serieus nemen en in alle vertrouwen met ons kunnen delen. Dan kunnen wij sneller en effectief optreden”.

Een selectie van de resultaten over 2015:

  • In beslag genomen crimineel geld: 10 miljoen euro, 7 kilo goud en 23 auto’s met een waarde van 669.000 euro. 
  • Maatregelen: 10 bestuurlijke waarschuwingen, 2 sluitingen in het kader van heling en uitkeringen gestopt waarbij 14.323 euro is teruggevorderd. 
  • Drugs: 26 personen veroordeeld voor een gevangenisstraf tussen 2 maanden en 6 jaar, 560 kg cocaïne / heroïne in beslag genomen. 
  • Vastgoed: 234 huisbezoeken, 3 woningen gesloten in verband met de aanwezigheid van een handelsvoorraad drugs. 
  • Mensenhandel: 420 acties en controles, 11 veroordelingen (+ 16 trainingen professionals voor signaleren mensenhandel).

Meer informatie: infographic ondermijnende criminaliteit (Pdf)

Vertrouwen
Luisteren, signaleren en voorkomen zijn belangrijke pijlers onder de aanpak ondermijnende criminaliteit. Daarom zijn in het najaar van 2015 wijkgesprekken gestart. Daarin spreekt de burgemeester samen met de politie met bewoners over de veiligheid in hun wijk: hun signalen en zorgen staan daarbij centraal. In de Afrikaanderwijk en Bloemhof kon de gemeente en Politie zelfs direct tot actie over gaan naar aanleiding van informatie uit de wijkgesprekken. Voor 2016 zijn er stadsbreed wederom zes gepland.

Zie ook: raadsbrief over dit onderwerp (Pdf)


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lennart de Jong, bestuursvoorlichter burgemeester Aboutaleb, 06- 53 28 48 13 of l.dejong@rotterdam.nl